Hlavní obsah

Zlý sen prince Andrewa. Tehdy nezletilá „sexuální otrokyně“ promluvila

Foto: Reuters

Virginia Robertsová Giuffreová v rozhovoru pro BBC Panorama.

Reklama

Skandál okolo prince Andrewa a jeho role v kauze sexuálního delikventa a miliardáře Jeffreyho Epsteina se stáčí přímo k samotnému princi. Promluvila totiž jedna z tehdy nezletilých dívek, které měly sloužit jako Epsteinovy „sexuální otrokyně“. Virginia Robertsová Giuffreová v rozhovoru pro BBC sdělila podrobnosti jejího vztahu s vévodou z Yorku. Ten tak může mít zaděláno na další problém.

Článek

Princ Andrew tvrdí, že Virginii Robertsovou Giuffreovou nezná. Ona ale tvrdí, že byla nucená mít s královským synem sex. A ne jednou.

„Vyzývám lidi v Británii, aby se za mě postavili, pomohli mi v tomto boji a nepřijímali to jako věc, která je v pořádku. Toto není jen nějaký sexuální příběh. Tohle je příběh o obchodování s lidmi. Příběh o týrání a příběh o vaší královské Výsosti,“ vyzvala diváky v pořadu BBC Panorama Američanka Virginia Robertsová Giuffreová.

V sedmnácti letech byla zavlečená do Velké Británie a donucena Jeffreyem Epsteinem a jeho přítelkyní Ghislaine Maxwellovou k pohlavnímu styku nejen s královským synem. „Ghislaine mi říkala, že to musím pro Andrewa udělat,“ popsala své první setkání s princem. Koupil jí pití a požádal o tanec.

„Je to ten nejhorší tanečník, jakého jsem kdy v životě viděla. Bylo to hrozné a tenhle chlap se hrozně potil, jeho pot byl jako déšť, pršel prostě všude kolem,“ řekla v pořadu BBC Panorama.

V autě před klubem Tramp v Londýně jí pak Maxwellová dala další instrukce. „Řekla mi, co pro Andrewa musím udělat. Z toho se mi udělalo zle.“

Později toho večera měla mít s princem sex v domě Maxwellové v Belgravii. Mezi lety 2001 a 2002 se sešli celkem třikrát. Jako Epsteinův „sexuální otrok“ fungovala v Londýně, New Yorku a soukromém karibském ostrově od roku 1999.

Princ Andrew vinu kategoricky odmítá a popírá. Jeho výstup v rozhovoru pro BBC je však hodnocený jako obrovský mediální skandál. Královská rodina následně uveřejnila prohlášení, že princ Andrew na vlastní žádost odstupuje z veřejného dění.

Za Virginii se nepostavila ani Epsteinova přítelkyně Ghislaine Maxwellová. Veškerá obvinění vůči své osobě označila za lži. Právník Maxwellové navíc upozornil na chyby ve výpovědi stěžovatelky a vykreslil ji jako nespolehlivého vypravěče.

„Paměť někdy může být mlhavá. Mohu se plést v datech. Můžu se plést v místech. Ale jediná věc, na kterou rozhodně zapomenout nejde, je obličej někoho, kdo je nad vámi,“ vysvětlila Giuffreová.

Princ Andrew původně prohlašoval, že Giuffreovou nezná. „Na setkání s touto ženou nemám jedinou vzpomínku, ani jednu,“ tvrdil a v sebepřesvědčování pokračoval, i když uviděl fotografii, na které jsou vyobrazeni bok po boku.

„Lidé stále přicházejí se směšnými omluvami, že ruka Andrewa na fotce byla prodloužená, fotka byla upravená nebo že jen přijel do New Yorku, aby ukončil vztah s Epsteinem. Ale no tak. To je naprostý nesmysl. On ví, co se stalo. Já vím, co se stalo. Ale jen jeden z nás říká pravdu. A já vím, že jsem to já,“ řekla v pořadu Panorama.

Princ k fotografii z domu Maxwellové řekl, že „si nevzpomíná, kdy by fotka měla být pořízena“, a zeptal se, jestli „je to vůbec jeho ruka“.

Zahraniční média po odvysílání programu Panorama začala spekulovat o dopadu nových informací na osud královnina syna. „Pokud si lidé mysleli, že pořad Newsnight byl pro vévodu katastrofou, po tomto rozhovoru to bude jako pustit kočku mezi holuby. Můžeme říct, že se Buckinghamský palác nervózně kouše do rtu a čeká,“ píše New York Post.

Reklama

Doporučované