Hlavní obsah

Zmatky v očkování pokračují. Ne všichni lékaři měli kódy pro chronicky nemocné

Foto: Shutterstock.com

Speciální kódy nutné pro přednostní očkování chronických pacientů někteří lékaři obdrželi až se zpožděním. Trvá, než k nim „propadnou“. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ve středu spuštěná přednostní cesta pro chronické pacienty k očkování za pomoci speciálních kódů se neobešla bez zmatků. Přestože centrální koordinační tým kódy rozeslal, neměli je všichni lékaři hned k dispozici.

Článek

Nová cesta, jak se jako chronicky nemocný pacient dostat k očkování, vypadala jednoduše. Ošetřující lékař pacientovi vydá speciální kód, díky kterému se přihlásí do centrálního registračního systému k očkování.

Jenže v řadě případů to takto hladce nezafungovalo. Někteří ošetřující lékaři totiž sami ještě nemají kódy k dispozici.

„Pan doktor prý celý den kódy zjišťoval, bohužel nezjistil nic,“ popsala redakci jedna z pacientek, která stojí o přednostní očkování a vzhledem k srdečnímu onemocnění spadá do kategorie, která by se ke kódu měla dostat. Na podobné zkušenosti narážejí od středy i další pacienti a setkávají se s nimi i pacientské organizace.

Průvodní dopis společně s kódy začátkem týdne elektronickou cestou rozesílal Centrální tým pro koordinaci očkování proti covidu-19. Dostali ho jednotliví ředitelé či vedoucí pracovníci zdravotnických zařízení.

„Víme, že kódy šly na jednotlivá centra. V rámci velkých nemocnic samozřejmě může nastat nějaká prodleva v propadnutí informace až k jednotlivým onkologům,“ popisuje situaci Ivana Plechatá, koordinátorka platformy Hlas onkologického pacienta. Dodala, že často se situace mění i během hodin, kdy se k lékaři kódy dostanou.

Zavaleni telefonáty

Pacienti proto volají do ordinací opakovaně a podle Plechaté je část lékařů zavalena telefonáty. „Lze předpokládat, že například na onkology je ten tlak obrovský,“ uvedla Plechatá. Tlak navíc zvyšuje informace, že speciální kódy mají platnost jen do konce dubna.

Zkušenosti s tím, že ne vždy mají lékaři kód od středy k dispozici, potvrzuje i Agáta Jankovská, výkonná ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu.

„Snažíme se teď chronicky nemocné a jejich pečující spíše uklidňovat, protože si myslím, že se udělalo hodně pro to, aby systém začal fungovat. Mohlo to být připravené dávno, to platí, ale myslím si, že teď musíme dát lékařům a očkovacím centrům trochu času, aby si to sedlo,“ říká Jankovská.

Koordinátorka Hlasu onkologických pacientů Ivana Plechatá pak radí snažit se se svým ošetřujícím lékařem spojit a připomíná, že je možné se nechat očkovat i další cestou – přes svého praktického lékaře.

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) z konce minulého týdne je konkrétně u praktických lékařů registrováno na očkování téměř 100 tisíc chronických pacientů.

Vládní očkovací strategie z kraje letošního roku pak odhadovala, že chronických pacientů, které je nutné přednostně naočkovat, bude až 1,4 milionu.

Reklama

Doporučované