Hlavní obsah

Změny v důchodech dopadnou hlavně na generaci Husákových dětí, část peněz bude za zásluhy

Foto: pixabay.com/cocoparisienne

Ministryně Jana Maláčová chystá novou koncepci důchodového systému.

Reklama

Novinky v přerozdělování důchodů se nejspíš dotknou už generace narozené v 70. letech, která půjde do důchodu okolo roku 2030.

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) plánuje novou koncepci vyplácení penzí. Důchody by se měly skládat ze dvou složek.

„Půjde o vytvoření pilíře, který by byl čistě solidární, a druhého, který by byl čistě zásluhový. Jaká bude výše minimální částky, o tom se ještě bude diskutovat – je to i na představách politických stran. Máme nějaké kalkulace, které můžeme aplikovat na jakoukoliv částku, ale konkrétní čísla představíme až v říjnu. Nepovažuji za šťastné detaily ventilovat dřív, “ uvedla pro Seznam šéfka důchodové komise Danuše Nerudová.

Minimální částka důchodů bude záležet mimo jiné na tom, z jakého daňového výnosu budou financovány. V zemích s podobným systémem je běžné, že se zaručený důchod financuje z daně z příjmů, to ale Maláčová podle Lidových novin odmítá. Uvažuje spíše o digitální nebo sektorové dani.

Podle Nerudové koncept především reaguje na společenskou poptávku. „Oddělujeme solidárnost, tedy minimální důchod, který by pobíral každý bez ohledu na výši mzdy. A potom zásluhovou část. Ta by se odvíjela od toho, kolik daný člověk v průběhu aktivního života vydělával,” dodala.

Nový systém má řešit situaci, kdy důchodců přibývá rychleji než pracujících. Dnes se částka vybraná na sociálním pojištění rozděluje mezi všechny důchodce. Pokud peníze nestačí, vláda na důchody přidá z rozpočtu.

„Adaptace důchodového systému by měla řešit situaci, až nastoupí silnější ročníky do penze. Zatím je důchodový systém v přebytku, a to až přibližně do roku 2026. Potom bude potřeba mít další příjmy. Zda opatření nastoupí dřív, je otázkou politického vyjednávání, ale kolem roku 2030 budou odcházet silné ročníky ze 70. let do důchodu,” uvedla mluvčí Ministerstva práce Kristýna Křupková.

Plácnutí, které vyšumí?

Maláčová si zároveň už dříve vytyčila cíl, aby do roku 2021 byly penze na 40 procentech průměrné mzdy, což by v průměru mělo odpovídat přibližně 15 tisícům korun. Zda pro novou koncepci důchodů najde podporu v koalici i ve sněmovně, se ale ještě uvidí.

Například místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je zatím skeptická. „Mám rozpaky z toho, jak k tomu vláda přistupuje. V programovém prohlášení se píše, že je důchodová reforma prioritou. Jednou z uvedených věcí je přitom oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu, a byť vláda funguje necelé dva roky, tak s tím nikdy nepřišla. Jakoby to nemyslela vážně. Mám slabou důvěru v to, že má paní ministryně tyhle věci předjednané. Může to být plácnutí, které vyšumí, “ dodává.

S hnutím Andreje Babiše začíná o svém nápadu, jak změnit penze, Maláčová teprve jednat.

Reklama

Související témata:

Doporučované