Hlavní obsah

Zná ho celý svět. Běloruského taxikáře to však může přijít draho

Svět bez obalu: Byl bych radši, kdyby to nikdo nenatočil, říká běloruský taxikář. Hlavní hrdina z videa, na kterém je zachycen, jak zachraňuje utíkajícího demonstranta.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Záběry utíkajícího běloruského demonstranta, kterému taxikář pomohl v Minsku upláchnout policii, viděly miliony lidí po celém světě.

Článek

Hlavní hrdina tohoto příběhu se křestním jménem jmenuje Jauhen, sám sebe však za hrdinu nepovažuje.

Inkriminovanou noc viděl na křižovatce utíkajícího mladíka a za ním policisty. Zavolal na něj, aby naskočil do jeho auta. A někdo tento běloruský mikropříběh dnešních dnů natočil na video a umístil na sociální sítě.

„Když nasedl do auta, tak policista nejdříve doběhl ke mně a teaserem mě trefil do zad. Já ho odstrčil a on mě ještě stačil zasáhnout do ruky,“ říká Jauhen. „Když byl ten kluk uvnitř a zavřel dveře, samozřejmě jsem šlápl na plyn a snažil se ujet. Policista ještě začal bouchat do auta.“

Masové demonstrace na protest proti zvolení prezidenta Lukašenka začaly v Bělorusku letos v srpnu. Jauhen říká, že byl zděšen, s jakou brutalitou se bezpečnostní složky snaží protesty potlačit.

„Už od prvního dne bylo zřejmé, že policie ty lidi bije. Došlo i ke znásilněním, zlomeninám a zabitím. Ten chlapec, kterému jsem pomohl, byl tak mladý. Mohli ho třeba zmrzačit. Jaký má tohle všechno smysl? Myslím, že by si lidé měli navzájem pomáhat, a ne jenom filmovat, co se děje,“ krčí rameny.

Jauhen po této události na několik dní opustil Minsk. Byl i varován, že by mohl přijít o práci.

„Byl bych radši, kdyby žádné video nevzniklo a kdyby o tom nikdo nevěděl, protože to pro mě může mít vážné následky. Zachránil jsem ho. No a co? Mnoho lidí by udělalo to samé. Já byl jen ten, kterého natočili.“

Jauhen se obrátil na běloruskou neziskovou organizaci, která pomáhá obětem policejního násilí. A jeden autoservis mu nabídl, že mu zadarmo spraví jeho poškozené auto. Stále pracuje jako taxikář, ale uvažuje, že by teď Bělorusko raději opustil.

Tvrdí, že věděl o riziku, které mu hrozí, když mladíkovi pomůže. Ale udělal by to znovu, kdyby bylo potřeba.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované