Hlavní obsah

Přehledně: Visa, Mastercard. A jaké další platební karty existují?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Platební kartu nosí v peněžence skoro každý. V drtivé většině případů jde o dvě značky – Visa nebo Mastercard. Jaké mají výhody a jaké jsou další značky?

Článek

Mastercard

Mastercard je jedna ze dvou nejrozšířenějších značek platebních karet v Česku. Společnost nabízí jak debetní, tak i kreditní karty. U Mastercard je možné sjednat si také předplacené karty, které dovolují bezhotovostně převést, vyplatit nebo darovat určitou částku. Samozřejmostí je také nahrání si platební karty do telefonu a následná platba pomocí Apple Pay nebo Google Pay.

Kartu Mastercard je možné získat například u bank, jakými jsou AirBank, EquaBank nebo Komerční banka. Kompletní seznam je dostupný zde.

Výhody Mastercard

Společnost nabízí několik slev, které je možné díky jejich debetní či kreditní kartě získat. Například v programu Priceless Cities můžete získat, jak už sám název napovídá, mnoho výhod v jednotlivých světových městech. Mastercard nabízí také řadu dalších výhod, jakými jsou například slevy na pojištění, oblečení nebo sportovní vybavení. Vždy záleží, jaký typ karty máte v peněžence.

Pro lidi, kteří mají některou z prémiových karet Mastercard, společnost nabízí například vstup do letištních salonků buď zdarma, nebo se slevou.

Visa

Stejně jako Mastercard také platební karty značky Visa akceptují prakticky všichni obchodníci v Česku, kteří mají platební terminál. Značku Visa používají v Česku například Česká spořitelna, Moneta Money Bank nebo Fio Banka. Samozřejmostí je převod karty do Apple Pay či Google Pay.

Výhody karty Visa

Opět – stejně jako u Mastercard – také Visa nabízí mnoho různých slev pro své zákazníky. Stačí se přihlásit do Visa Benefit program a je možné získat levnější jízdu taxi, domácí vybavení nebo například knihy. Všechny slevy jsou k dispozici zde. Opět platí, že ne všechny výhody jsou pro držitele všech karet.

Pro držitele prémiových karet pak Visa nabízí program Visa Premium Asistence. Skupina asistentů vám díky tomu může pomoci například zorganizovat oslavu, naplánovat dovolenou nebo poradit s výběrem dárků.

Další značky

S Mastercard a Visou se setkáte zřejmě nejčastěji. Narazit můžete ale i na další platební karty.

Diners Club

První společnost na světě, která začala vydávat kreditní karty. Karty nedistribuuje přes banky a finanční společnosti, ale posílá je přímo koncovým zákazníkům (jde tedy o kreditní karty, nikoliv debetní). V Česku ji mnoho obchodníků nepřijímá.

Větší dostupnost ale v poslední době kartám Diners Club zajistila služba Curve. Jde o aplikaci a platební kartu Mastercard, do které si můžete nahrát více platebních karet. V aplikaci pak jednoduše zvolíte, kterou platební kartou chcete platit a provedete transakci.

JBC

Stejnou funkci nenabízí karty JBC. S touto kartou navíc nelze platit v běžných obchodech či službách. Vzhledem k tomu, že jsou tyto karty rozšířené hlavně v zahraničí, s nimi lze platit jen na vybraných místech zaměřených především na zahraniční klienty.

Amex

Amex nebo také American Express karty se v Česku běžně nevydávají, drtivá většina obchodníků je totiž nepřijímá. Jinak je tomu ale v zahraničí. Proto American Express nabízí firemní karty, které je možné používat při služebních cestách.

Reklama

Doporučované