Hlavní obsah

Znovuzvolení na obzoru? Trumpovy vyhlídky jsou zatím spíš mizivé

Foto: Profimedia.cz

Trump se rozloučil s Bradem Parscalem na pozici šéfa svého volebního týmu.

Reklama

Do amerických prezidentských voleb zbývají zhruba tři a půl měsíce. Vyhlídky na znovuzvolení jsou pro Donalda Trumpa zatím mizivé. Ve svém týmu proto začal dělat škatulata.

Článek

Šéfovskou funkci ve volebním týmu současného prezidenta ztratil Brad Parscale, jenž se nově stal hlavním poradcem. A na Parscaleovu vedoucí pozici nastoupí Bill Stepien – původně jeho zástupce. Prezident Trump velké změny oznámil netradičně na Facebooku, jeho obvyklý komunikační kanál, sociální síť Twitter, byl ve středu večer dočasně zablokovaný.

Mračna se nad Parscalem stahovala už pár týdnů. Právě na jeho hlavu se snesla kritika za neúspěch v Arizoně, kam Trump vyrazil na první pokoronavirové setkání se svými příznivci.

Do Tulsy, kam jich měly podle bývalého šéfa jeho volebního týmu přijet statisíce, dorazilo něco málo přes šest tisíc. Trump ale už dopředu rozhlašoval zvěsti o vysoké účasti, což zpětně nepůsobilo zrovna nejlépe.

Podle amerických médií to pořádně rozezlilo prezidentovu dceru Ivanku a jejího manžela Jareda, který Parscaleovi – v politickém prostředí nováčkovi – pozici šéfa volebního týmu předloni dohodil.

Nový šéf Trumpovy kampaně Stepien má na poli předvolebního boje zkušeností plno. Pracoval jako hlavní poradce pro bývalého guvernéra státu New Jersey Chrise Christieho. Republikána, jenž mimochodem taktéž kandidoval na prezidenta, a to hned dvakrát – jednou v roce 2012, podruhé proti Donaldu Trumpovi v roce 2016.

Foto: Profimedia.cz

Brad Parscale. Podle listu The Guardian je Trumpovi v lecčem podobný – rád věci dramatizuje a přehání, když mluví o svých schopnostech. O sobě například rád mluví jako o farmářském klukovi z kansaského venkova, vyrostl nicméně na předměstí.

Trump v průzkumech neexceluje

Přerozdělování vysokých funkcí ve volebním týmu nepřišlo náhodou. Trump v předvolebních průzkumech vytrvale ztrácí na svého (pravděpodobného) demokratického protivníka Joea Bidena. Podle britského listu The Guardian by bývalý viceprezident ve volbách nasbíral o patnáct procentních bodů víc než současný nájemník Oválné pracovny.

Ještě minulý měsíc Donaldu Trumpovi v ekonomických otázkách věřila většina respondentů více než Bidenovi. V červenci už je to jinak. Podle středečního průzkumu univerzity v Quinnipiacu je, co se ekonomických otázek týče, Joe Biden na padesáti procentech oproti Trumpovi, který spadl na 45 procent. Podobné údaje hlásí i výzkumy CNBC.

Opačné výsledky ale zjistily průzkumy televizní stanice NBC News ve spolupráci s The Wall Street Journal. Trumpovi přisuzují 53 procent. Stále se ale jedná o otázku důvěry a schválení ekonomické politiky toho či onoho kandidáta.

Co se celkové obecné voličské preference týče, demokratický kandidát Biden nad současným prezidentem Trumpem vede. Ve zmíněném průzkumu z Quinnipiacu dokonce o 15 procentních bodů. 62 procent dotázaných se navíc domnívá, že Donald Trump během současné krize „více škodí, než pomáhá“.

„Víme, je stále ještě 16 týdnů do voleb, ale je to velmi nepříjemný pohled pro prezidenta Trumpa,“ komentuje výsledky pro deník The New York Times analytik Tim Malloy.

Jepičí kampaň Kanye Westa

Před pár týdny se zdálo, že do prezidentských voleb zasáhne ještě třetí kandidát - rapper Kanye West. Na Den nezávislosti oznámil, že se ještě letos chce utkat o místo v Bílém domě. V minulosti podporoval Donalda Trumpa a podle jeho slov by kandidoval za republikány, pokud by místo už nebylo obsazené, rozhodl se proto pro nezávislou kandidaturu.

Ve středu se ale objevily zprávy, že West kandidovat nakonec nebude. Podle New York Magazine to oznámil Westův poradce Steve Kramer s tím, že lidé, které do kampaně rapper najal, jsou zklamaní.

Informace jsou však smíšené, neboť podle jiných zpráv anglofonních médií rapper zaplatil poplatek 35 tisíc dolarů, aby mohl kandidovat jako nezávislý. Kandidáti, kteří se chtějí utkat o křeslo v Bílém domě a nereprezentují žádnou politickou příslušnost, jsou tři - vedle Westa je to ještě pianista Jade Simmons a podnikatel Brock Pierce.

Reklama

Související témata:

Doporučované