Hlavní obsah

Zpátky do Senátu! Hlavatý se o křeslo senátora na Trutnovsku utká s osmi soupeři

Jiří Hlavatý se díky preferenčním hlasům dostal letos na podzim do Sněmovny, čímž mu zanikl tehdejší mandát senátora.

Reklama

Článek

V doplňujících senátních volbách na Trutnovsku se 5. a 6. ledna utká o křeslo senátora devět kandidátů. Bude mezi nimi i bývalý senátor a nynější poslanec Jiří Hlavatý, který místo v Senátu uvolnil. Hlavatý byl letos na podzim preferenčními hlasy zvolen do Sněmovny jako nestraník za hnutí ANO. Mandát senátora mu zvolením do Sněmovny zanikl, s čímž Hlavatý nebyl spokojen a vyčítal to voličům, kteří ho vykroužkovali.

Jindřich Šídlo o váhání poslance/senátora Hlavatého:

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla.Video: Šídlo Jindřich

„Pan Hlavatý bude kandidovat za hnutí ANO, získal jednoznačnou podporu ANO pro senátní volby na Trutnovsku,“ potvrdil ČTK krajský předseda hnutí Pavel Plzák.

Jména kandidátů trutnovský městský úřad zveřejní až po vydání rozhodnutí o registraci kandidátky, řekl ČTK Jiří Masařík z trutnovské radnice. Přihlášky k registraci mohli kandidáti podávat do 20. listopadu do 16:00.

„Jde o kandidáty ČSSD, KSČM, ODA, Starostů a nezávislých (STAN), České pirátské strany, hnutí ANO 2011, SPD Tomia Okamury a Nezávislé iniciativy (NEI). Teď do 26. listopadu bude probíhat kontrola registrací. Jména sdělíme, až proběhne registrace,“ řekl ČTK Masařík s tím, že devátý je nezávislý kandidát.

Pod obvod 39 Trutnov spadají kromě Trutnovska i některé obce na Náchodsku. Senátních voleb v roce 2014 se zúčastnilo osm kandidátů.

Z dřívějších prohlášení zástupců hnutí a politických stran vyplývá, že ve volbách se střetnou například vrchlabský starosta Jan Sobotka, který kandiduje za Starosty a nezávislé (STAN) s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS, místostarosta Úpice nominovaný ČSSD Karel Šklíba, majitelka tiskárny Luďka Tomešová za Okamurovu SPD nebo kandidátka komunistů Iva Řezníčková s přímou podporou Strany práv občanů (SPO).

V roce 2014 se na Trutnovsku o křeslo senátora ucházelo osm lidí. Hlavatý, majitel a generální ředitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem, kandidoval s podporou hnutí ANO a ve druhém kole vyřadil nedávno zesnulého náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše, jehož vyslala TOP 09. Dalšími soupeři byli například předchozí senátor za ČSSD Pavel Trpák, za ODS středoškolský učitel a radní města Trutnova Pavel Káňa, za KSČM důchodce Slavomír Brádler, za Kozí alternativu do voleb šel i aktivista Stanislav Penc.

Hlavatý kandidoval letos do Sněmovny na 18. místě kandidátky, poslanecký mandát mu ale zajistilo 4859 preferenčních hlasů. Zvolením poslancem mu zanikl mandát senátora, s čímž úspěšný podnikatel nepočítal. Po zvolení oznámil, že kandidaturu mínil spíše jako podporu ANO, a o něco později uvedl, že zváží opětovnou kandidaturu do horní komory.

Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku budou stát několik milionů korun. Největší část půjde na zaplacení volebních komisařů. V roce 2011 stály podle údajů Ministerstva financí doplňovací volby na Kladensku zhruba 6,1 milionu korun.

Reklama

Doporučované