Hlavní obsah

Miliardář Hlavatý byl zvolen, ač do Sněmovny nechtěl. Teď přišel o mandát senátora

Miliardář Hlavatý přišel o mandát senátora.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Svou kandidaturou z 18. místa chtěl jen hnutí ANO podpořit. Voliči jej ale preferenčními hlasy poslali do dolní komory.

Článek

Miliardář a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý míří tak trochu nechtěně do Poslanecké sněmovny.

Svou kandidaturou z 18. místa chtěl jen hnutí ANO podpořit. Voliči jej ale preferenčními hlasy poslali do dolní komory a jemu nyní automaticky zaniká senátorský mandát.

Toto pravidlo chce 33. nejmajetnější Čech (podle žebříčku časopisu Forbes) po nástupu do Sněmovny změnit.

„Volbou jsem ztratil mandát senátora, bylo to pro mě velké překvapení, nečekal jsem to,” říká Jiří Hlavatý, jemuž vadí, že funkce senátora zaniká automaticky zvolením poslance, nikoliv až poslaneckým slibem.

„Dostal jsem se do situace, že kdybych nešel do Poslanecké sněmovny, tak bych jako Hlavatý skončil v politice,” říká podnikatel, který se až v úterý po volbách rozhodl, že se poslaneckého mandátu nevzdá a zkusí skloubit dvě časově náročné funkce: vedení firmy a poslancování.

„Hlavní důvod, proč jsem se napsal na kandidátní listinu, byl ten, že i po třech letech se stále hlásím k hnutí ANO, že jsem nic nezměnil ve svých postojích. Že jsem zůstal stále věrný,” vysvětlil Jiří Hlavatý důvody, proč se vůbec nechal na kandidátní listinu napsat. A přiznává, že svou popularitu podcenil.

„Nenechám to jen tak, stal jsem se obětí toho judikátu a byl bych rád, aby do budoucna byly věci řešeny volbou jednotlivce, tzn. demokraticky, nikoliv nařízením,” dodává ještě Hlavatý a slibuje, že se kvůli této problematice klidně obrátí na Ústavní soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované