Hlavní obsah

Pár minut zpoždění ho nakonec stálo zlatou medaili na paralympiádě

Foto: Profimedia.cz

Muhammad Ziyad Zolkefli během paralympiády v Tokiu.

Reklama

Malajsijský koulař se na svou disciplínu na paralympijských hrách dostavil o několik minut později. Zpoždění ho nakonec stálo zlatou medaili.

Článek

Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Své by o tom mohl vyprávět Muhammad Ziyad Zolkefli, který v úterý soutěžil na letošních paralympijských hrách ve vrhu koulí a na událost dorazil o tři minuty později. Právě ty ho následně připravily o vítězství, které by si jinak z Tokia odvezl.

Na sociálních sítích odebrání nároku na cenný kov způsobilo pobouření, zejména ze strany Malajsijců. Mnozí nerozuměli tomu, proč pořadatelé vůbec sportovce nechali soutěžit. Mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence ale rozhodnutí bránil tím, že Zolkefli a dva další později diskvalifikovaní účastníci se mohli soutěže zúčastnit „pod protestem“.

„Měli zpoždění. Možná ale měli logický důvod, proč se opozdili, a proto jsme jim umožnili soutěžit a poté jsme se podívali na fakta této záležitosti,“ cituje agentura AP Spence. Rozhodčí však později dospěl k závěru, že „neexistuje žádný ospravedlnitelný důvod, proč by se sportovci nemohli na akci dostavit včas“.

Omluvou Malajsijců byl argument, že neslyšeli výzvu k nástupu, jelikož zazněla v jazyce, kterému nerozuměli. S tím však neuspěli, a zlatá medaile tak nakonec putovala ukrajinskému sportovci Maksymu Kovalovi, na jehož adresu se následně strhla vlna nevhodných komentářů. Právě Ukrajina měla vůči pozdnímu příchodu trojice výhrady.

To, že se diskvalifikace setkala s hněvem na sociálních sítích, potvrdil i Spence. Záležitost popsal jako velmi urážlivou. „Mrzí mě to, ale pravidla jsou pravidla. Rozhodnutí bylo učiněno. Není to chyba Ukrajinců, že Malajsijec měl zpoždění,“ sdělil mluvčí výboru. Stříbro si z disciplíny odváží Ukrajinec Oleksandr Yarovyi a bronz Řek Efstratios Nikolaidis.

Malajsijská delegace zatím na dotazy novinářů nereagovala. Třída, ve které diskvalifikovaní koulaři soutěžili, byla F20, tedy třída pro sportovce s mentálním postižením.

Reklama

Doporučované