Hlavní obsah

Z chaosu doma přímo do Tokia: Afghánským paralympionikům se podařilo utéct

Foto: AP, ČTK

Zakia Chudadadíová a Husajn Rasúlí po příletu do Tokia na snímku z 28. srpna 2021.

Reklama

Afghánským paralympionikům, kterým invaze Tálibánu v domovině ukončila olympijský sen, má dobrý konec. Jediným dvěma zástupcům nyní chaosem zmítané země se nakonec díky „globální operaci“ podařilo do japonského Tokia dostat.

Článek

„Jak si asi dokážete představit, bylo to neskutečně emotivní setkání. Hodně lidí plakalo. Bylo to opravdu nezapomenutelné,“ popsal pro britskou BBC první setkání v Tokiu s afghánskými sportovci předseda Paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsonse.

„Nikdy jsme neztratili naději. Vždycky jsme věděli, že existuje malá šance, že by se oba sportovci mohli Tokia 2020 zúčastnit,“ dodal Parsonse s vysvětlením, proč při zahajovacím ceremoniálu vlála afghánská vlajka v rukou místního dobrovolníka.

Poté, co Tálibán obsadil hlavní město Kábul, byly vyhlídky taekwondistky Zakie Chudadadiové a atleta Husajna Rasúlího na možnou účast mizivé. „S politováním musíme oznámit, že Afghánistán se paralympijských her v Tokiu nezúčastní,“ citoval slova mluvčího Mezinárodního paralympijského výboru Craiga Spence server al-Džazíra. „Kvůli aktuálnímu dění v zemi jsou všechna letiště zavřená a neexistuje způsob, jak by se (sportovci) dostali do Tokia,“ uvedl tehdy bez dalšího vysvětlení, zda se výbor snažil v této věci nějak angažovat.

Do Tokia se těšila i samotná Chudadadiová. „Jakmile se ke mně dostala zpráva, že jsem dostala divokou kartu, abych mohla soutěžit na olympijských hrách, byla jsem nadšená,“ uvedla již dříve 23letá Afghánka původem z města Herát. „Je to poprvé, co bude žena reprezentovat Afghánistán na OH. Jsem tak šťastná,“ radovala se.

Sportovní tragédii afghánských paralympioniků podtrhl i Parsons. „Před dvanácti dny jsme byli informováni, že afghánský paralympijský tým do Tokia neodcestuje. Zlomilo to srdce celé paralympijské komunitě a zanechalo to oba sportovce zdevastované,“ řekl.

Vše se však v dobré obrátilo; oběma sportovcům se nakonec podařilo se z Afghánistánu dostat - se zastávkou ve Francii - až do vysněného Tokia. O tom, že jsou v bezpečí, informoval IPC již ve středu. „Ze všeho nejdůležitější je tělesná a psychická pohoda obou sportovců. Od nás i celé paralympijské komunity budou mít plnou podporu,“ řekla předsedkyně rady ICP Chelsey Gotellová.

Taekwondistka Chudadadiová nastoupí ve váhové kategorii 44-49 kg jako první žena reprezentující Afghánistán příští týden ve čtvrtek.

Rasúlí poběží úvodní rozběh v disciplíně běh na 400 metrů v pátek.

Reklama

Doporučované