Hlavní obsah

Šéfka sněmovny ukradla Trumpovi show. Roztrhala jeho projev o stavu unie

Foto: AP

Spojené státy prožívají nejlepší ekonomický rozkvět v historii, prohlásil Donald Trump během tradičního projevu o stavu Unie.

Reklama

Ekonomický rozkvět, boj proti terorismu, ceny léků, migrace nebo slib vymýcení AIDS – tak zněla témata, kterým se americký prezident Donald Trump věnoval v tradičním poselství o stavu unie. Celý proces provázelo několik vypjatých momentů, především ve spojení s demokratickou předsedkyní Sněmovny reprezentantů a hlavní tváří snahy o odvolání prezidenta Nancy Pelosiovou. O takzvaném impeachmentu ale v Trumpově projevu nepadlo ani slovo.

Článek

Nejsledovanější Trumpův projev roku – tak o letošním poselství o stavu unie mluvila americká média. Ta vedle volby témat spekulovala především o tom, zda se prezident zmíní o ústavní žalobě. Impeachmentový proces totiž ve středu dospěje ke svému vrcholu – americký Senát rozhodne o tom, zda Donald Trump setrvá v prezidentské funkci.

„Roky ekonomického rozkladu skončily. Dny, kdy byla naše země využívána, znevýhodňována, či dokonce čelila pohrdání od jiných zemí, jsou dalece za námi,“ uvedl prezident USA v úvodu projevu s tím, že stav unie je podle něj silnější než kdy dříve. Zdůraznil, že díky krokům jeho vlády bohatne celá země včetně menšin, které dříve stály na okraji společnosti.

Donald Trump následně kritizoval předchozí administrativu demokratického prezidenta Baracka Obamy. Podniky z USA podle něj tehdy stěhovaly továrny a zemi vyčerpávaly nevýhodné obchodní smlouvy. Právě obchodní dohody Trump označil za jeden z důvodů toho, proč se rozhodl stát se prezidentem.

Trump mluvil také o boji s drogami a nemocí AIDS. „Do konce desetiletí vymýtíme epidemii AIDS v Americe,“ slíbil v projevu. Dotkl se i potřeby zlepšení dostupnosti zdravotní péče a nutnosti snížení ceny léků. Kongres proto vyzval, aby přijal příslušný zákon o cenové transparentnosti, který by výrazně snížil ceny léků na předpis. „Dejte mi ten zákon na stůl a já ho bez průtahů podepíšu,“ prohlásil.

Musíme být první

Vlajka Spojených států musí být první vztyčenou vlajkou na Marsu, uvedl americký prezident. Následně požádal Kongres, aby uvolnil peníze na vesmírné mise. „Američané se letos vrátí do vesmíru na palubě amerických raket,“ slíbil.

Trump v noci na středu během projevu zároveň prohlásil, že to byla jeho vláda, které se podařilo vyhnat teroristické hnutí Islámský stát prakticky ze všech ovládaných území. „Když jsem se ujal úřadu, IS kontroloval v Iráku a Sýrii přes dvacet tisíc čtverečních mil. K dnešku bylo území chalífátu IS zničeno ze sta procent,“ uvedl. Prezident následně vyzval Írán, aby přestal usilovat o jaderné zbraně.

Odmítnutí podání ruky a roztrhaný projev

V sále Kongresu bylo během čtení zprávy o stavu Unie patrné napětí mezi demokraty a republikánským prezidentem. Především se to projevilo v kontaktu Donalda Trumpa s demokratickou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou – v momentě, kdy jí prezident předával text poselství, mu předsedkyně nabídla ruku k podání. Trump se ale v tu chvíli otáčel a pravicí jí nepotřásl. Podle některých amerických médií se zdálo, že její gesto záměrně ignoroval. Pelosiová pak v závěru projevu text od Trumpa roztrhala.

Demokratická strana ve Sněmovně ovládá většinu křesel. Finální rozhodnutí o ústavní žalobě ale bude na americkém Senátu, kde převažují Trumpovi republikáni. Proces vyvrcholí ve středu a kvůli republikánské většině se očekává prezidentovo osvobození.

Nancy Pelosiová v momentě, kdy Donaldu Trumpovi chtěla podat ruku. Video: AP

Přečtení zprávy o stavu unie patří ke každoročním povinnostem amerických prezidentů, řeč po nich požaduje přímo ústava. Hlavy USA v ní tradičně shrnují, čemu by se následující rok chtěly věnovat.

Trump během čtení poselství přivítal v Kongresu vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa. Spojené státy ho považují za prozatímní hlavu státu a neuznávají režim autoritáře Nicoláse Madura. „Opravdový a legitimní vůdce Venezuely,“ prohlásil Trump směrem ke Guaidóovi. Řekl také, že USA chtějí Venezuelanům pomoci zbavit se jejich socialistického režimu.

Reklama

Doporučované