Hlavní obsah

Zpráva z vyšetřování: Jak policie našla jednoho viníka dvacetileté nečinnosti

Reportéři Seznamu: S Radkem Nohlem o policejním vyšetřování pádu trojské lávky.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Po více než dvou letech od pádu pražské lávky v Troji ukončila policie vyšetřování a řekla, kdo za to může. Původní projektant mostku a jeden muž z Technické správy komunikací. V policejní zprávě, kterou má Seznam k dispozici, se přitom píše, že se o špatném stavu lávky vědělo od roku 1995.

Článek

Nejprve fakta: Trojská lávka se zřítila do Vltavy v prosinci 2017, v té chvíli na ní bylo několik lidí. Jen zázrakem nikdo nezemřel. Frekventovaný most pro pěší byl podle závěrů vyšetřování přístupný navzdory tomu, že odpovědní lidé znali plných dvaadvacet let jeho havarijní stav. Podle policejního dokumentu, který má Seznam k dispozici, se před pádem uskutečnilo na lávce 38 prohlídek a bylo vypracováno dalších 15 posudků.

A ačkoli mělo od roku 1995 tyto zprávy k dispozici vedení městské firmy Technické správy komunikací, v jejímž představenstvu sedí i zvolení politici, policie připsala vinu jednomu konkrétnímu zaměstnanci TSK. „Jde o muže, který měl na starosti právě správu mostů. Je obviněný za to, že věděl, že lávka je až v havarijním stavu, a podle policistů s tím nic neudělal. Respektive neučinil žádné další kroky, podle policistů měl například ověřit stabilitu samotné lávky,“ říká reportér Radek Nohl, který se případu věnuje v redakci Seznamu. „Domnívám se ale, že nebyl právě pouze tento jeden zaměstnanec, který dostával zprávy a posudky. Byla tu firma, která posudky dodávala, zprávy chodily na TSK. On určitě nebyl jediný, kdo věděl, v jakém stavu ta lávka je.“

Druhým obviněným je pak známý český projektant Jiří Stráský. „Ten je obviněný za to, že když se lávka v 80. letech připravovala, projektovala, tak podle policistů nebyly dodrženy stavební normy. Například, že kabely, které lávku držely, nebyly obaleny betonem a tím pádem nebyly chráněné. Samotná voda pak pád lávky urychlila,“ doplňuje Nohl.

Obvinění projektanta Stráského bylo podle reportéra překvapivé. „Na svou stavbu byl hrdý. A když k tomu neštěstí došlo, byl jedním z prvních, kdo přijel na místo, zjišťoval, proč lávka spadla, co se stalo. A i dál se zajímal o to, co se s tím bude dál dít. Pokud mohu soudit, důkazy, které proti němu policie má, ale nejsou tak silné oproti tomu, co mají na zaměstnance TSK. Kde mají všechno doloženo na jednotlivých dokumentech, které měl ke stavu lávky mít v rukou,“ myslí si Nohl.

Jak reagovala TSK na obvinění svého člověka? Ještě má na starosti dozor nad mosty? A jak reagoval na obvinění projektant Stráský? Proč vyšetřování trvalo dva roky? I na to reportér Nohl odpovídal v rozhovoru s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé druhé pondělí v Televizi Seznam od 20:30. Anebo si jej můžete ze záznamu pustit níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 8. dubna 2019: Nejbohatší Čech na paškále. Pieta, která se musela vynutit. A hledání viníka spadlé lávky.Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované