Hlavní obsah

Zpřístupním vesmír vám všem, jásal nadšený Branson. Připravte si 5 milionů

Podívejte se na sestřih letu Virgin Galactic s Richardem Bransonem na palubě.Video: AP

 

Reklama

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic se zakladatelem firmy Richardem Bransonem na palubě dnes úspěšně absolvovala svůj první zkušební let. Nad vývojem raketového letadla Bransonova společnost pracovala posledních sedmnáct let.

Článek

Piloti Dave Mackay a Michael Masucci, „specialisté mise“ Beth Mosesová, Colin Bennett, Sirisha Bandlaová a Richard Branson. Takhle vypadal tým hrdinů, který se dnes vydal za hranice vesmíru.

„Bylo to naprosto kouzelné. Je to 17 let pečlivé práce, porážek nebo naopak velkých úspěchů. A dnes byl rozhodně ten největší,“ řekl po přistání miliardář a podnikatel Branson, jenž se stal prvním člověkem, který letěl ve vlastní vesmírné lodi, a druhým sedmdesátníkem, který vyrazil ke hvězdám. Tím prvním byl v roce 1998 astronaut John Glenn. Dnešní let měl podle agentury AP posílit důvěru ve vesmírnou turistiku nabízenou společností Virgin Galactic.

Záznam celého letu si pusťte ZDE:

Záznam pořadu, který běhěm letu vysílala společnost Virgin Galactic.Video: Virgin Galactic, Seznam Zprávy

Celá cesta byla podle jeho slov „zážitkem na celý život“. „O tomto okamžiku jsem snil od dětství, ale upřímně, nic vás nemůže připravit na pohled na Zemi z vesmíru,“ řekl na tiskové konferenci po přistání. K testovacímu letu vesmírná loď odstartovala z kosmodromu Spaceport America v americkém státě Nové Mexiko a zhruba o hodinu později tam stroj i přistál. Celý let trval zhruba 90 minut. Původně byl start plánován na 15:00 SELČ, kvůli počasí byl však o hodinu a půl odložen. Branson se po přistání nepřestával usmívat a začal se objímat se svou rodinou.

Cestování do vesmíru musí být „dostupnější pro všechny“, řekl novinářům zakladatel Virgin Galactic.

Cenu letenky plánuje v přepočtu na české koruny mezi pěti a šesti miliony. „Jsme tady, abychom zpřístupnili prostor všem. Chceme z příští generace snílků udělat astronauty dneška i zítřka. Všichni jsme zažili ten neobyčejný okamžik a budeme rádi, když to zažije i řada z vás,“ cituje jeho slova stanice CNN. „Pokud jste někdy měli sen, teď je ten pravý čas jej uskutečnit, uvedl Branson, podle něhož přichází nová éra kosmického cestování. „Vítejte na začátku nové kosmické éry,“ napsal ve svém twitterovém příspěvku.

Ambicí Bransonovy firmy je od příštího roku dopravovat na okraj vesmíru turisty. Předcházet by tomu ale měly ještě dva zkušební lety. Hlavním konkurentem Bransona, který příští týden oslaví své 71. narozeniny, je nejbohatší muž světa Jeff Bezos. Ten má do vesmíru vyrazit 20. července v lodi New Shepard. Půjde o debutový let plně automatizované rakety Blue Origin s lidmi na palubě.

Reklama

Doporučované