Hlavní obsah

Zřícený indonéský letoun měl poškozený ukazatel rychlosti. Ukázaly to údaje zaznamenané v černé skříňce

Vyšetřování zříceného letounu v Indonésii ukázalo, že měl opakované problémy s ukazatelem rychlosti.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Letadlo indonéské společnosti Lion Air, které se před týdnem zřítilo do Jávského moře se 189 lidmi na palubě, mělo potíže s ukazatelem rychlosti. A to při posledních čtyřech letech. Na tiskové konferenci to oznámili indonéští vyšetřovatelé poté, co našli a rozebrali jednu z takzvaných černých skříněk.

Článek

Letadlo indonéské společnosti Lion Air, které se před týdnem zřítilo do Jávského moře se 189 lidmi na palubě, mělo při svých posledních čtyřech letech problémy s ukazatelem rychlosti. Vyplývá to z údajů, které jsou zaznamenány v černé skříňce letounu, prohlásil dnes šéf indonéské národní komise pro dopravní bezpečnost Soerjanto Tjahjono.

Letadlo společnosti Lion Air, které minulé pondělí mířilo z indonéské metropole Jakarty do letoviska u ostrova Sumatra, havarovalo krátce po startu. Ve čtvrtek potápěči našli jednu z takzvaných černých skříněk, a sice zapisovač letových údajů. Po hlasovém záznamníku hovorů z kokpitu nadále pátrají. Vrak letounu leží zhruba v třicetimetrové hloubce na dně moře.

Šéf národní komise pro dopravní bezpečnost Tjahjono v pondělí sdělil novinářům, že letadlo neexplodovalo ve vzduchu a do moře se zřítilo nedotčené, s běžícím motorem. „O tom svědčí ztráta všech lopatek turbíny,“ řekl Tjahjono. „Velké množství malých úlomků letounů a poměrně malá plocha, na které byly trosky rozptýleny, ukazuje, že letadlo se zřítilo na hladinu velmi vysokou rychlostí,“ dodal.

Úřady již dříve uvedly, že nehodu nikdo nepřežil. Policejní experti dosud k identifikaci obdrželi 140 těl, totožnost určili ale pouze u 14 z nich.

Vyšetřovatelé předpokládají, že příčinou nehody byly technické problémy teprve dva měsíce starého letounu Boeing 737 MAX 8. Šéf národní komise pro dopravní bezpečnost Tjahjono a vyšetřovatel Nurcahyo Utomo na dnešní tiskové konferenci uvedli, že letadlo mělo při svých posledních čtyřech letech problémy s ukazatelem rychlosti letu.

Kromě potíží s ukazatelem rychlosti měl mít letoun i jiné problémy. Pasažéři z předposledního letu, který mířil v neděli 28. října z ostrova Bali do Jakarty, na sociálních sítích popsali, že stroji při letu kolísala rychlost i výška. Na palubě to tehdy vyvovalo paniku i nevolnost.

Ředitel firmy Lion Air Edward Sirait doposud tvrdil, že před osudným letem boeingu v pondělí 29. října byla závada na letadle odstraněna.

Reklama

Doporučované