Hlavní obsah

Zrušení Obamacare se odkládá. Trump nesehnal ve sněmovně dost hlasů

Obamacare zatím zůstává. Trump nechal hlasování zrušit.

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump požádal šéfa Sněmovny reprezentantů, aby bylo hlasování staženo z pátečního programu.

Článek

Americký prezident Donald Trump požádal šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, aby bylo hlasování o zrušení Obamacare staženo z pátečního programu. Podle amerických médií se stále zvyšuje odpor proti prezidentově návrhu a čím dál více poslanců odmítá zrušení zdravotního pojištění Obamacare.

Páteční sněmovní schůze tak skončila bez hlasování. Kdy bude jednání pokračovat, zatím není jasné. Podle listu The Washington Post se Trumpův návrh v této podobě v programu Sněmovny reprezentantů už neobjeví. K řešení zdravotního pojištění se podle listu vrátí v průběhu roku.

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan informoval prezidenta v Bílém domě o tom, že republikáni nemají ve sněmovně dostatek hlasů pro zrušení programu Obamacare. Dříve, ve výborech Sněmovny reprezentantů, ale republikánský návrh získal souhlas.

Trump v první reakci na ztracený boj o zrušení zdravotní reformy Obamacare obvinil demokraty ve Sněmovně reprezentantů, že s Bílým domem náležitě nespolupracovali. S nulovou podporou demokratů nebylo možné zákon o zdravotní reformě prosadit, řekl Trump reportérům v Bílém domě. Zdravotní reforma Baracka Obamy prý teď nejspíš „vyletí do povětří", což demokraty přinutí ke spolupráci.

Na adresu republikánů prezident prohlásil, že „dnes jsme se leccos dozvěděli o loajalitě". Odporem v republikánském táboře byl prezident „trochu překvapen".

Nový program měl zrušit povinné zdravotní pojištění a státní dotace vyměřené podle příjmu měly nahradit daňové úlevy vyměřené podle věku. Tímto krokem by se Američanům otevřela možnost více využívat služeb nestátních pojišťoven. Zachovala by se naopak povinnost pojišťoven poskytovat služby i novým klientům, kteří už dřív trpěli nějakým onemocněním. Plán se ale setkal s kritikou jak na straně demokratů, tak i u konzervativní části republikánů.

Republikáni představili návrh zákona na změnu Obamacare.Video: Oliver Sálus

Reklama

Související témata:

Doporučované