Hlavní obsah

„Zrušil si i dovolenou.“ Takto Vojtěch rozdal mimořádné odměny

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví dodatečně uvedlo, že čtyři zaměstnanci dostali mimořádné odměny v celkové výši bezmála 400 tisíc korun.

Článek

I když narozdíl od lékařů a zdravotních sester během jarní pandemie nebyli přímo v první linii boje s koronavirem, dostali čtyři zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví mimořádné odměny.

Peníze dostali za shánění ochranných pomůcek proti tomuto onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví nejprve tajilo, kolik jim vyplatilo. A Seznam Zprávám odmítlo tuto částku říct dokonce podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Poté, co redakce proti tomu podala stížnost, úřad otočil. Ředitelka odboru Kancelář ministra Daniela Kobilková napsala, že celková odměna byla ve výši 398 700 korun. V průměru na jednoho zaměstnance jde tedy o necelých sto tisíc.

Všichni lékaři a zdravotní sestry, kteří mají plný úvazek a pracují v nemocnicích, by měli v souvislosti s pandemii nového typu koronaviru dostat odměny 75 tisíc korun hrubého. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) slíbil, že peníze dostanou v říjnové výplatě.

Část lékařů a sester už odměny dostala. Jejich sumy se ale začaly navyšovat, až když si lékaři a zdravotní sestry začali stěžovat, že dostali menší částky, než jim kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) sliboval.

Později si pak ministři podmiňovali, že peníze navíc zdravotníci dostanou jen v případě, když bude schválen rekordní schodek rozpočtu ve výši 500 miliard korun. K čemuž nakonec došlo.

Čtyři zmínění pracovníci ministerstva už odměny dostali. Seznam Zprávy zjistily, že jedním z nich je Miroslav Doležal. Ten nákupní tým vedl.

„Státní zaměstnanec má obrovskou zásluhu na tom, že Ministerstvo zdravotnictví bylo schopno v omezeném čase a v naprosto nestandardních podmínkách nakoupit ochranné pomůcky pro zdravotníky. Odměna je za duben a květen, kdy státní zaměstnanec koordinoval nákupní tým (a nyní i po formálním ukončení činnosti nákupního týmu je klíčovou osobou pro kontroly Ministerstva financí a Nejvyššího kontrolního úřadu), a to i v době státních svátků,“ stojí ve zdůvodnění odměny, které Seznam Zprávy získaly.

Jaká částka mu byla konkrétně vyplacena, není jasné. Doležal opakovaně nebral telefon a nereagoval ani na zaslané SMS zprávy.

Jak klíčová byla jeho pozice při nákupech ochranných pomůcek v době nouzového stavu, dokládají zjištění z e-mailové korespondence, s níž se Seznam Zprávy seznámily.

Náměstek ministra Filip Vrubel v ní dával 11. dubna pokyny podřízeným, že všechny další objednávky na nákup ochranných pomůcek musí mít podpis právě Miroslava Doležala.

Další dva státní zaměstnanci, kteří odměnu dostali, pracují jako referenti na ministerstvu. Jeden získal peníze navíc, protože pracoval v nákupním týmu i v době státních svátků a zrušil plánovanou dovolenou.

Druhý pak i po ukončení práce pro nákupní tým - jak zdůvodnilo ministerstvo - v této souvislosti připravuje různé přehledy, vytváří elektronické složky k dílčím objednávkám a poskytuje podklady internímu auditu.

Reklama

Doporučované