Hlavní obsah

Zrychlíme? Ministři proberou, zda v rozvolňování nešlápnout na plyn

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Reklama

Vláda možná urychlí uvolňování zákazů, kterými bojuje proti koronaviru. Vnitřní prostory restaurací by se tak mohly otevřít i dříve než 14. června. Ministři o tom rozhodnou v pátek.

Článek

Původně se měly restaurace nebo kavárny zcela otevřít 14. června. Jenže vláda možná rozvolňování urychlí. Týkat by se to mohlo třeba i bazénů a obecně wellness.

„Možné to je. Pravdou je, že epidemie se zbržďuje poměrně výrazně, což je fakt. Zítra se rozhodneme, jak rozvolnění proběhne,“ řekl iDnes.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Seznam Zprávám i další ministři potvrdili, že se o zrychleném rozvolňovacím tempu bude v pátek ráno jednat.

„Budeme mj. řešit rozvolňování a podporu podnikatelů,“ napsal Seznam Zprávám ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Stejně tak reagovala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Restaurace, bary, hospody nebo kavárny, tedy jejich vnitřní prostory, jsou stále zavřené. Fungovat mohou pouze okénka a zahrádky. Ke stolům tam přitom mohou usednout jen zákazníci s negativním testem, 22 dní po očkování nebo s prodělaným covidem maximálně před 180 dny.

Provoz bazénů, saun nebo solárií je zakázán úplně. Od pondělí 31. května mohou fungovat pouze venkovní koupaliště maximálně z 50procentní kapacity. Zájemci pak musí splnit stejné podmínky jako v případě návštěvy zahrádky restaurace.

Třeba Hospodářská komora (HK) vládě vyčítá, že se neřídí představenými balíčky.

„Na pátý balíček, v němž je obsaženo otevření například bazénů, saun nebo interiérů restaurací, měl nastat čas, až počet nakažených klesne pod 50 na 100 000 lidí. Dnes víme, že sedmidenní klouzavý průměr je 35 případů na 100 000 obyvatel. Už bychom měli dávno být v pátém balíčku a šestý by se měl připravovat, protože trendový odhad je, že pod 25 nakažených můžeme být někdy příští týden,“ uvedl prezident HK Vladimír Dlouhý.

Nejen tento aspekt ale bude brát vláda na pátečním jednání v potaz. Nejvyšší správní soud totiž minulý týden zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví. Jenže mezitím začalo platit nové, i když v základních bodech totožné. To by mohlo do budoucna představovat pro ministerstvo potenciální problém u soudu ve sporu s podnikateli postiženými těmito mimořádnými opatřeními.

„K nějaké úpravě dojde. Ono to není závislé pouze na incidenci, je tam i určitý právní aspekt. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které budeme muset reflektovat, ale musíme to nejprve na vládě projednat. Je to kombinace epidemická a právní,“ dodal pro iDnes.cz Vojtěch.

Reklama

Doporučované