Hlavní obsah

Zůstaňte doma! Cože, i já? Která covidová výmluva byla nejlepší?

Foto: twitter.com/profesorPrymula

Ilustrační fotografie.

Reklama

Výběr legračního kličkování politiků, jehož následkům se smát nemůžeme.

Článek

První nakažení, první restrikce, … Rok s covidem si připomínáme různě. Roční narozeniny bude mít za chvíli i speciální kategorie, a to jsou covidové výmluvy politiků a úředníků, kteří za uplynulých dvanáct měsíců často neváhali podílet se na tvorbě protiepidemických opatření, aby je vzápětí porušili.

V naší hitparádě si můžete vybrat mezi zmrzlinou nebo klobásou, které se vejdou pod roušku Andreje Babiše nebo Marie Benešové. Není špatné ani zavzpomínat na někdejšího policejního prezidenta, který se zúčastnil zakázané oslavy v hotelu, protože venku je tma a zima. Hladové prase hradního kancléře Mynáře se už stalo českou koronavirovou legendou…

Docela směšná sestava. Jsou to ale politici, kteří svým chováním vysílají zprávu veřejnosti, a podobné výmluvy přispěly k tomu, že Česko zvládlo koronavirus hůř, než mohlo. Nic víc, nic méně.

Pokud teď stát od lidí chce, aby znovu po x-té dodržovali přísná opatření a znovu si „utáhli opasky“, dnešní terminologií „utáhli respirátory“, musí udělat vše pro to, aby sami byli maximálně důvěryhodní. Proto hitparádu výmluv připomínáme.

TOP 10 covidových výmluv

Heslo: Zmrzlina pod rouškou

Kdo kličkuje? Premiér Andrej Babiš

Jedna z prvních covidových výmluv, ale velmi populární, je zmrzlina, kterou premiér loni v březnu dokázal údajně sníst pod rouškou. Kritiku odstartoval vřele lidský status na premiérově facebookovém účtu. „Na chvilku jsem vyšel s kolegy ven. Na Kramářku. Mám totiž nápad. Pak jsem si dal první letošní zmrzlinu u okénka. Je nádherný den,“ stálo na premiérově profilu. Lidé, kteří měli nařízeno nosit roušky i na ulici, se ale začali ptát: Pro vás to neplatí, pane premiére? A Andrej Babiš přispěchal s vysvětlením:

„Tam je to take away. Když si člověk uvolní roušku a sní si to pod rouškou, tak to není zakázané.“

Heslo: Nikdy nepůjdu do karantény! Ať si to všichni zapamatují!

Kdo kličkuje? Premiér Andrej Babiš

Premiér ještě nebyl v karanténě, ačkoli například na začátku září osobně jednal s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou v jedné místnosti. Jak je to možné?

„Jednání vypadalo jako vždy tak, že Úřad vlády sedí na jedné straně a naši hosté na druhé. Stále nosím respirátor FFP2, měl jsem ho po čas celého jednání a od paní Rážové asi čtyři metry. Samozřejmě větráme, je to místnost s vysokými stropy,“ rozsekl to Babiš.

Heslo: Z hospody do kapituly

Kdo kličkuje: Roman Prymula

K favoritům žebříčku covidových výmluv patří exministr zdravotnictví Roman Prymula. Například jako aktér aféry Vyšehrad, při níž se setkal s dalšími lidmi v restauraci, která už podle vládních nařízení měla být dávno zavřená. Zde můžeme dokonce sledovat časový vývoj:

Prymula ráno: „Já jsem byl v salonku, za tohle se omlouvám, nevěděl jsem, kam jdu, kde to jednání mělo být.“

Prymula odpoledne: „Na Vyšehradě jsem z vozu vystoupil, opět v roušce, a šel jsem přes to dané restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Nejedná se o restauraci, můžete se o tom přesvědčit.“

Heslo: Zůstaňte doma! Cože? To platí i pro mě?

Kdo kličkuje? Roman Prymula

A ještě jednou Roman Prymula. Muž, který proslul výrokem „Prosím vás všechny, zůstaňte doma“, reagoval velmi netradičně, když šel fandit Slavii jen několik hodin poté, co volal v médiích po tvrdém lockdownu. „Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků. Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma,“ sdělil Prymula.

Heslo: Na kontrolu Slavie jedině s šálou

Kdo kličkuje: Jan Marounek

Stejný fotbalový zápas pražské Slavie zkomplikoval kariéru i přednímu úředníkovi Ministerstva zdravotnictví Janu Marounkovi.

„Kdybych se na místo nevydal a nezkontroloval dodržení nastavených závazných hygienicko-protiepidemických podmínek pro konání soutěže a nastavení karanténních opatření, tak bych byl kritizován. Takto jsem kritizován taktéž,“ řekl. Proč seděl v lóži s klubovou šálou kolem krku, už nevysvětlil.

Heslo: To prase bylo hladové

Kdo kličkuje: Vratislav Mynář

Absurdních rozměrů dosáhly výmluvy v kauze zabijačky pořádané bez vědomí hygieniků hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Do vysvětlování se dokonce zapojila i hlava státu, prezident Miloš Zeman:

„To prase nebylo nemocné. To prase bylo hladové, a to proto, že penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se krmilo, neexistují. A prase by umřelo hlady.“

Heslo: Nic se neděje, bylo to pokrájené

Kdo kličkuje: Marie Benešová

Prezident republiky byl aktérem i schůzky 13 VIP stolovníků v Lánech. Prezidentův poradní sbor se sice na jaře nechal vyfotit v předpisových rouškách, ale u prostřeného stolu s nápoji i jídlem. Podle ministryně spravedlnosti ale k žádnému porušení pravidel nedošlo.

„Byl jen pokrájený sýr a klobása. To šlo konzumovat s rouškou,“ řekla Benešová.

Heslo: Na toaletu, nebo víc?

Kdo kličkuje: Restaurace, která pohostila exprezidenta

A hlava státu, i když bývalá, sehrála roli v další prapodivné epizodě s otevřenou/zavřenou restaurací. „Pan Klaus je náš věrný zákazník a měl tu objednané jídlo s sebou do krabičky. Stavoval se u nás jen na toaletu,“ řekl manažer restaurace. Vysvětlení dostalo trhliny ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že Klaus byl v podniku hodinu a čtvrt…

Sám exprezident už k výmluvám nesahal a označil svůj pobyt v zavřené restauraci za „občanskou neposlušnost“.

Heslo: Tma a zima

Kdo kličkuje: Vladislav Husák

Opomenuta nemůže zůstat oslava narozenin teplického podnikatele spojeného s ČSSD Petra Bendy v hotelu Prince de Ligne. „To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval. Vzhledem k večerní hodině, povětrnostním podmínkám a únavě jsem požádal pracovníka v recepci hotelu o možnost noclehu.“ Tak vysvětlil svou účast dnes už bývalý liberecký policejní ředitel Vladislav Husák, který se na místě setkal mimo jiné s Milanem Hniličkou nebo Jiřím Šlégrem.

Heslo: Já tam byl, ale nebyl

Kdo kličkuje: Jiří Šlégr

Posledně jmenovaný bývalý hokejista šel na obhajobu své účasti na Bendově party rovněž od lesa: „K vašim dotazům odpovídám, že jsem navštívil hotel Prince de Ligne, nikoliv však restauraci.“

Reklama

Doporučované