Hlavní obsah

Jaroslav Kmenta: Kandidát Babiš a „velká hra“ Miloše Zemana o vlastní odkaz

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta

Reklama

Článek

V prezidentských volbách se střetnou političtí nováčci i ostřílení matadoři. Kdo má největší šance? Podle novináře Jaroslava Kmenty bude hrát důležitou roli i vztah mezi odcházející hlavou státu Milošem Zemanem a jedním z favoritů klání expremiérem Andrejem Babišem. Jak se jejich dlouholeté politické partnerství – a někdy i protivenství – do voleb může promítnout?

Co v dnešní epizodě také uslyšíte

  • Jak začal mocenský pakt Miloš Zeman – Andrej Babiš?
  • Kdy se dvojice dostala od vzájemné nenávisti k pragmatickému respektu?
  • A co po sobě Miloš Zeman zanechává po deseti letech v čele České republiky?

Příběh prezidenta Miloše Zemana a expremiéra Andreje Babiše začal před více než dvaceti lety. Podle investigativního novináře, spisovatele a autora podcastu Prohnilí Jaroslava Kmenty jeden z prvních dokladů jejich společného osudu sahá až do konce 90. let, kdy Babiš stál za prvním velkým sponzorským darem pro sociální demokracii.

Zásadním milníkem jejich vztahu byl ale až přelom let 2001 a 2002, kdy tehdejší česká vláda – pod vedením Miloše Zemana – schválila privatizaci podniku Unipetrol. A dostat ho měl právě Babiš. Ten ale nakonec z dohody ustoupil.

Myslel jsem si, že nastane střet dinosaurů, že to bude pokračování té války. A zpočátku to tak vypadalo.
Jaroslav Kmenta

Tehdejší nečekaný úprk mu Zeman neodpustil ani o téměř deset let později, kdy před novináři hlásal, že „Babiš je nedůvěryhodný“. Ten v té době zakládal hnutí Aliance nespokojených občanů (ANO) a důvěru lidí si o něco později naopak získal, když ve volbách do Sněmovny skončila jeho strana druhá.

„Myslel jsem si, že nastane střet dinosaurů, že to bude pokračování té války. A zpočátku to tak vypadalo,“ říká Kmenta. Jejich vztah ale nakonec nabral jiný směr a proměnil se.

„Musíme to spolu hrát“

Ze Zemana se stal prezident a z Babiše ministr financí a první místopředseda vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Tam začala doba, kdy si říkali: No, musíme to spolu nějak hrát,“ popisuje investigativní novinář.

„A začali k sobě hledat cestu, až ji našli. Dlouho jsme si mysleli, když jsme v letech 2014 až 2016 pozorovali jejich vztah, že se z nich stali ‚ňunískové‘, kteří si ve všem vyhoví, a že jsou kamarádi. Ale ve skutečnosti to tak nikdy nebylo,“ dodává.

Podcast Prohnilí

Na serveru Seznam Zprávy už vyšlo osm epizod podcastové série Prohnilí. V ní investigativní novinář Jaroslav Kmenta rozplétá vazby mezi mocnými. Zatím poslední epizoda se věnovala vzestupu a pádu Jaroslava Faltýnka.

Naopak. Podle Kmenty byla spolupráce této dvojice vždy čistě pragmatická a navrch v ní měla hlava státu.

„Andrej Babiš se stal v roce 2017 premiérem a Miloš Zeman byl podruhé na Hradě jako prezident. Říkal jsem si, že tady máme takový mocenský pakt, který je zjednodušeně řečeno o tom, že premiérem vlády je Zeman a vicepremiérem Babiš. A tak to dlouho bylo,“ vysvětluje.

Konec jedné éry

Teď Zeman po deseti letech v čele nejen mocenského paktu s Babišem, ale i celé země končí. Do jeho odchodu zbývají necelé čtyři měsíce a začínají se objevovat zprávy, že z Hradu mizí třeba i důležité úřednické postavy. „Nastává situace, kdy za sebou budou muset zamést,“ říká Kmenta.

Nejméně jednu záležitost ale ještě prezident vyřídit může a také to částečně udělal: podpořit nástupce, který bude pokračovat v jeho politice. „Chce někoho, s kým si rozumí, kdo bude poslouchat a ctít jeho odkaz a kdo nebude taky šlapat po jeho minulosti a třeba se snažit ‚trestně stíhat‘ jeho spolupracovníky,“ popisuje investigativní novinář s tím, že pro Zemana jde o „velkou hru“.

Zatím hlava státu naznačila, že by si za svého nástupce přála buď šéfa odborářů Josefa Středulu, nebo právě Andreje Babiše. „A myslím si, že budeme svědky toho, že jednoho z nich vahou své osobnosti a pomocí všech svých voličů podpoří,“ říká Kmenta.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co za sebou podle Jaroslava Kmenty prezident Miloš Zeman zanechá a čeho by se další administrativa na Hradě měla vyvarovat. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Miloš Zeman – nekrolog politika a oslava Vysočiny (Česká televize, 2007), ČT24, CNN Prima News, Blesk TV, Český rozhlas Radiožurnál, Frekvence 1, YouTube – DVTV

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované