Hlavní obsah

Nominace na posunuté Oscary jsou tu. Akademie se snaží o diverzitu

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na předávání Oscarů v roce 2016 (ilustrační fotografie).

Reklama

Víme, kdo se v dubnu utká o nejprestižnější filmové ceny. Nominace na 93. Oscary jsou venku.

Článek

Jak se očekávalo, nejčastěji v nominacích zazněly tyto filmy: Země nomádů (Nomadland), Chicagský tribunál (The Trial of the Chicago 7) nebo Nadějná mladá žena (Promising Young Woman). V kategorii režie jsou po loňské kontroverzi nominované dvě režisérky. Nejvíc, tedy 10 nominací, si odnáší film Mank z produkce Netflixu. Poprvé v historii Oscarů je v kategorii nejlepší herec nominovaný herec asijského původu.

Nominace na ceny americké filmové akademie tentokrát v Londýně vyhlásila manželská dvojice herečka Priyanka Chopra Jonasová a hudebník Nick Jonas.

Ani letos se však nepodařilo českému filmu dostat do nejužší nominace pěti mezinárodních filmů. O to se ucházel film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. Na Oscara si ale možná mimo Spojené státy americké dosáhne snímek Quo Vadis, Aida? z Bosny a Hercegoviny nebo dánský film Chlast, který se v konkurenci probojoval i do kategorie režie (Thomas Vinterberg).

Nejlepší film

The Father (Otec)

Judas and the Black Messiah

Mank

Minari

Nomadland (Země nomádů)

Promising Young Woman (Nadějná mladá žena)

Sound of Metal (Zvuk metalu)

The Trial of the Chicago 7 (Chicagský tribunál)

Režie

Thomas Vinterberg

David Fincher

Lee Isaac Chung

Chloé Zhaová

Emerald Fennellová

Nejlepší herečka v hlavní roli

Viola Davisová

Andra Dayová

Vanessa Kirbyová

Frances McDormandová

Carey Mulliganová

Nejlepší herec v hlavní roli

Riz Ahmed

Chadwick Boseman

Anthony Hopkins

Gary Oldman

Steven Yeun

Covid-19 situace

V těchto dnech jsme původně měli znát již vítěze stále nejprestižnější filmové ceny. Kvůli pandemii koronaviru se však data nominací i vyhlašovacího ceremoniálu posunula. A to o celé dva měsíce. Udílení zlatých sošek se bude konat 25. dubna v Los Angeles.

Navíc se zásadně proměnila pravidla. Do loňského roku měly snímky, které se chtěly o Oscary ucházet, povinnost uvedení v kinosálech. To letos neplatí a soutěží i filmy, které jsou výhradně na streamovacích platformách.

Kontroverze

Předávání cen americké filmové akademie každoročně provázejí kontroverze a diskuse o podobě nejen amerického filmového průmyslu. Jde především o rasovou či genderovou nespravedlnost. Kritici si dlouhodobě stěžují na tzv. white supremacy filmového průmyslu a nedostatečnou podporu žen například v roli režisérek.

U loňských oscarových nominací okomentovala režisérskou kategorii herečka Isa Raeová, která přenos moderovala: „Gratulujeme všem těmto mužům,“ s důrazem na poslední slovo. Bezprostředně tím okomentovala fakt, že mezi nominovanými režiséry jsou opravdu pouze muži.

Pět let před tím se ve společnosti vzbudila vlna nevole z toho, že většina oceněných jsou lidé bílé pleti. Hashtag na sociálních sítích #OscarsSoWhite (Velmi bílí Oscaři) se stal virálním. Rasová nevyváženost a celkové kontroverze poslední roky pohled na celou soutěž zastřely.

Reklama

Doporučované