Hlavní obsah

Novinářskou cenu K. H. Borovského získala Světlana Witowská

Porota ocenila moderátorku České televize za její rozhovory.

Reklama

Článek

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017 získala Světlana Witowská z České televize. Odborná porota, které předsedá Martina Riebauerová, ocenila její umění vést rozhovor s nadhledem, důsledností a elegancí. ČTK to oznámila Helena Hájková z pořádající Nadace Český literární fond. Novinářské ceny budou slavnostně předány odpoledne v Havlíčkově Brodě.

Ocenění Novinářská křepelka, udělovaná novinářům do 33 let, patří podle porotců Kristýně Novotné ze zpravodajského serveru iRozhlas.cz a Jakubovi Zelenkovi z Aktuálně.cz a Hospodářských novin. Novotná, která vytváří domácí politické zpravodajství, podle Hájkové získala cenu díky svému nasazení, průbojnosti, důslednosti a snaze dělat novinařinu ve veřejném zájmu. U Zelenky porota ocenila investigativní nasazení, zejména v oblasti dezinformací a fake news, uvedla Hájková.

Witowská moderovala druhou lednovou prezidentskou debatu

Už pošesté bude udělena Cena Opus Vitae. Získá ji Petr Uhl za celoživotní prosazování spravedlnosti, lidských práv a za osobní statečnost.

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž vedle Riebauerové zasedli Jan Bumba, Lukáš Jelínek, Miroslav Konvalina, Jiří Pehe, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50 000 korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun.

Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila pojednadvacáté. Od roku 2000 se slavnostní předávání koná v Havlíčkově Brodě.

Reklama

Doporučované