Hlavní obsah

101. narozeniny mecenášky Medy Mládkové: Kampa dnes žije kulturou

Foto: město Praha

Meda Mládková.

Reklama

Mecenáška umění a čestná občanka Prahy Meda Mládková dnes slaví 101 let. Museum Kampa, které Mládková spoluzakládala, připravilo na dnešní odpoledne vydatný kulturní program.

Článek

Mládková, která dnes slaví 101. narozeniny, vstoupila do povědomí široké veřejnosti především díky tomu, že darovala rozsáhlou rodinnou sbírku moderního umění Praze, a také díky zarputilosti, s jakou vybojovala a vybudovala v metropoli muzeum. Mecenáška věnovala celý život kultuře a podpoře umělců z bývalého Československa, kterým totalitní režim nepřál. Je držitelkou řady prestižních ocenění. V roce 1999 jí prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy, o čtyři roky dříve získal stejné ocenění in memoriam i její manžel.

Mládková se již sama veřejného života vzhledem ke svému věku a zdraví neúčastní. Žije v areálu Sovových mlýnů, kde sídlí muzeum, jež se v posledních týdnech vzpamatovává z požáru, který ho zasáhl v červenci. Plameny umělecká díla nezasáhly, ale do pondělí 7. září byly kvůli požáru otevřeny jen dvě třetiny muzea, v pondělí se k nim přidalo první patro s výstavou malířky Olgy Karlíkové. Muzeum, jež bylo otevřené v roce 2003, nyní funguje v provizorním režimu.

Pražské Museum Kampa dnes na počet Medy Mládkové připravilo kulturní program. Ve 14:00, 15:00 a 16:00 nabídne muzeum komentovanou prohlídku stálé expozice, od 17:00 se uskuteční prohlídka v nedaleké Werichově vile a od 16:30 komentovaná prohlídka výstavy českého skla ve vile Portheimka na Smíchově. Součástí programu budou i výtvarné dílny pro děti.

V Museu Kampa provede expozicí návštěvníky předseda správní rady Musea Kampa a europoslanec Jiří Pospíšil, vstupné na prohlídku je zdarma, stejně jako na zbytek programu. Od 14:00 do 16:45 se budou konat výtvarné dílny pro děti v Museu Kampa a ve Werichově vile, na jejíž zahradě se v 17:00 uskuteční slavnostní přípitek.

Reklama

Doporučované