Hlavní obsah

Kancléř Mynář k odtajněnému platu: Zasloužím si ho. A za rudé trenky jsem se potrestal

„Pobírám devadesát tisíc korun čistého měsíčně. Ať každý posoudí, jestli si je zasloužím. Jediné, co bych chtěl, je trošku férovosti," říká hradní kancléř Vratislav Mynář.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Vratislav Mynář poprvé promluvil o odtajněných platech a odměnách vysokých úředníků v Kanceláři prezidenta republiky.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář se poprvé vyjádřil ke svému příjmu - a jeho výši obhajuje. Loni bral průměrně 125 tisíc korun hrubého měsíčně.

„Jsem zodpovědný zhruba za miliardový rozpočet. Jsem zodpovědný zhruba za svých pět set spolupracovníků. Za to pobírám necelých 90 tisíc korun čistého. Zeptám se - je to moc, nebo málo? Nechám na čtenářích a na divácích," řekl Mynář v rozhovoru pro Seznam zprávy.

Červené trenky, nulové odměny

Pražský hrad po dvou letech urgencí a žádostí poprvé zveřejnil kompletní přehled platů a odměn všech nejvyšších úředníků. Například kancléř Mynář ke svému platu dostal ještě čtyři měsíční odměny, o nichž rozhodl prezident Miloš Zeman – v rozmezí od 120 do 150 tisíc.

Mynář se také pochlubil, že na konci roku 2015 si sám prémie odepřel. „Přišel jsem sám za panem prezidentem a řekl jsem, že tento kvartál si žádné prémie nezasloužím a roztrhl jsem požadavek na prémie. Mělo to samozřejmě souvislost s červenými trenýrkami. Bral jsem to jako svoji vlastní zodpovědnost a panu prezidentovi jsem říkal, že nechci žádné prémie za celé čtvrtletí," řekl.

Poslechněte si, jak kancléř rozhoduje o prémiích:

„Po kauze s červenými trenkami jsem si roztrhal vlastní prémie."

Vratislav Mynář zároveň v rozhovoru odmítl, že by svůj příjem tajil - měsíční plat zveřejnil už v roce 2015. A po něm to ještě udělal mluvčí Jiří Ovčáček. To je sice pravda, reportér Seznamu Vojtěch Blažek se dlouhé dva roky domáhal něčeho jiného: Po Kanceláři prezidenta republiky žádal zveřejnění kompletního přehledu platů a odměn nejvyšších úředníků a také všech Zemanových poradců.

A právě celkový soupis, jaké jsou příjmy celkem osmi ředitelů odborů prezidentské kanceláře, nebylo lehké z Hradu získat. První žádost byla odeslána už v říjnu 2014 podle informačního zákona. Reportér v ní odkazuje na dva rozsudky Nejvyššího správního soudu, který už dříve rozhodl, že mzdy a odměny lidí placených z veřejných peněz úřady nesmějí tajit.

Byl jsem rozněžněn vánoční atmosférou

Teprve když reportér Seznam.cz podal na Hrad žalobu a soud nařídil na leden jednání, věci se daly do pohybu: Prezidentská kancelář obratem všechny informace za roky 2010 až 2014 poslala. A po další žádosti poskytla i platy a odměny za poslední dva roky.

Mynář ale odmítá, že informace vydal pod tlakem soudu: „Vůbec ne. Kdybych chtěl někoho trápit, tak to klidně mohlo dojít až k tomu soudu, a tam pošlu našeho právního zástupce a budu to protahovat. Možná jsem byl příliš rozněžněn tou vánoční atmosférou, když jsem sám na konci roku projevil dobrou vůli a navrhl, abychom to zveřejnili. Kolegové souhlasili," říká dnes Vratislav Mynář.

Kdo přesně měl jaké příjmy na Hradě:

Seznam zjistil platy hlavních úředníků na Hradě.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Související témata:
Prémie

Doporučované