Hlavní obsah

Při útěku před hroutící se střechou v Třebové se zranili tři lidé. Video ukazuje zkázu nové haly

Policie a hejtmanství vyšetřuje pád střechy nové haly.

 

Reklama

Proč spadla střecha úplně nové stavby za 58 milionů? Vyšetřování začíná.

Článek

Prvotní šok z toho, že se vůbec mohla zřítit střecha úplně nové stavby sportovní haly v České Třebové, už opadává. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický říká, že bude žádat důsledné vyšetření nehody, při které jen o vlásek uniklo zraněním a možná i smrti zhruba osm desítek lidí, včetně patnáctiletých florbalistů, kteří právě v hale v sobotu večer hráli turnaj.

Hala, kterou hejtmanství postavilo v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické, měla být slavnostně otevřena právě dnes finálovým zápasem zmíněného florbalového turnaje. Ale z dosud nejasných příčin se její střecha v sobotu večer zhroutila.

Po první poradě, kterou k nehodě svolal hejtman, uvedl jeho mluvčí, že se nyní bude mimo jiné zkoumat projektová dokumentace, aby se zjistilo, zda chyba nemohla vzniknout už v ní. Na poradě byl přítomen i hlavní projektant stavby, který uvedl, že střecha z dřevěných vazníků, z nichž byla vytvořena konstrukce střechy, je úplně běžná a v tuzemsku používaná. Příčiny pádu nechtěl rozebírat.

Hejtman nevěří, že příčinou pádu střechy může být sníh, kterého v posledních dnech v Třebové napadlo 40 centimetrů.

„Nechme řešení na expertním týmu,“ uvedl podle ČT také Tomáš Zavřel, generální ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla. Podle něj během stavby nebyly žádné potíže. Potvrdil také, že šlo o běžně užívanou konstrukci střechy.

Mluvčí policie v Ústí nad Orlicí Lenka Vilímková Seznamu Zprávy řekla, že těsně po pádu střechy se lehce zranili tři lidé - při úniku z budovy.

Do haly investoval Pardubický kraj 58 milionů korun a podle hejtmana Netolického (ČSSD) byla zkolaudovaná 2. ledna. Příčiny zřícení momentálně vyšetřuje policie, na místě je soudní znalec. „Po ohledání místa znalcem bude budova předána majiteli,” dodala mluvčí orlickoústecké policie.

Netolický: „Pád střechy nezpůsobil sníh"

„Já osobně budu odmítat jakoukoliv diskuzi, že příčinou byla souvislost se sněhem, takováto konstrukce musí vydržet nesrovnatelně větší nápor," řekl hejtman Netolický.

Starosta České Třebové Jaroslav Zedník (nestraník za TOP 09) uvedl, že v první fázi se odstraní trosky a celá budova se zabezpečí, aby nedošlo k poškození vedle stojícího městského hokejového stadionu.

„Město bude kraji při řešení zřícení střechy nápomocné,” dodal starosta. Další kroky jsou ale podle Zedníka na investorovi, kterým je kraj.

Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Hejtmanství uvedlo, že nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

Reklama

Související témata:

Doporučované