Hlavní obsah

Tah proti nepoctivým směnárnám. Kde vám dají 15 korun za euro, můžete nově směnu zrušit

Ministryně vysvětluje změny v novele a proč je navrhla.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda schválila novelu zákona, který jde proti praktikám některých směnáren v centru Prahy. Zákazníci budou mít dvě hodiny, aby směnu peněz reklamovali.

Článek

Vláda schválila novelu zákona o směnárenské činnosti. Reaguje na realitu některých směnáren, které zejména turistům nabízejí směnu, která je v rozporu s dobrými mravy.

Mezi takové praktiky, které odhalili v reportážích i reportéři Seznamu, patří to, že - zejména ne zcela orientovaným turistům - nabízejí kurz 15 korun za euro nebo nepřiměřeně vysoké poplatky za směnu.

Novou zbraní proti těmto praktikám by se měla stát možnost pro zákazníky od smlouvy do dvou hodin odstoupit.

Směnárny v Praze nabízí za euro i patnáct korun. Stačí přejít ulici a ušetříte tisíce, ukazuje díl pořadu Honest Guide:

Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

„Na kurzovním lístku je uvedený čas, na základě toho se lehce prokáže, že se zákazník dostavil do dvou hodin,“ říká Alena Schillerová, ministryně financí.

Odstoupení od smlouvy půjde u směny do 1000 eur. Novela také upravuje, že ve směnárně může být jen jeden základní kurzovní lístek.

Asociace směnárníků s možností zákazníka odstoupit ale nesouhlasí.

„Samotný návrh možnosti jednostranného odstoupení od smlouvy ze strany zákazníka považujeme v případě směnárenské transakce za nevhodný a v současném právním prostředí za naprosto nesystémový,“ argumentovala asociace ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Dodává, že podobná ochrana neexistuje u jiných poskytovatelů finančních služeb.

Reklama

Doporučované