Hlavní obsah

165 tisíc dětí půjde na test. Virus ale nečeká a nabírá náskok

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Po návratu z podzimních prázdnin čeká žáky v osmi okresech se špatnou epidemickou situací testování na covid-19. Ilustrační foto.

Reklama

Po návratu z podzimních prázdnin čeká 165 tisíc školáků testování na covid-19. Podle dat by se stejné opatření mělo týkat statisíců dalších. S rozhodnutím a přípravami se ale čeká až na neděli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Testování na koronavirus ve školách se v pondělí 1. listopadu rozběhne v osmi okresech, které v době rozhodování hlásily incidenci nad 300 případů covidu na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Právě tato hranice slouží jako signál ke spuštění testů ve školách.

O osmi vybraných okresech rozhodla data z předchozí neděle. Během několika dní se však situace v Česku výrazně zhoršila a už ve středu podmínku pro školní testování splnilo celkem 18 okresů.

Jak ale pro Seznam Zprávy potvrdil mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl, reakce na aktuální data a rychlé rozšíření testování na další okresy není v plánu. „Teď po prázdninách se bude testovat opravdu v těch osmi okresech, které byly definovány. S tím, že v neděli podle aktuálního stavu opět určíme další okresy, kde se bude testovat od 8. listopadu,“ uvedl ve středu mluvčí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve zmiňoval, že je třeba týden na přípravu testování.

Kde už je incidence nad 300?

Ve středu patřily k nejvíce zasaženým okresům České Budějovice, Prostějov, Ostrava-město, Prachatice, Brno-venkov, Opava, Přerov, Karviná, Olomouc, Brno-město, Šumperk, Karviná, Plzeň-město, Frýdek-Místek, Praha-východ, Domažlice, Nový Jičín, Vsetín a Rokycany.

Testování po prázdninách 1. listopadu se ale bude týkat jen prvních osmi jmenovaných.

Změny v intervalu hodnocení indikátoru a přípravy na celorepublikové testování tedy nyní nejsou na stole. V ostrém kontrastu s tím jsou přitom aktuální data a trendy okolo nákazy. Česko je nyní na celorepublikové incidenci 270 a podle dat zdravotnických statistiků se situace bude dál zhoršovat.

„Nepochybně se celá republika dostane nad 300 nových případů na 100 tisíc za sedm dní. To je, myslím, v tuto chvíli jistota. Nevíme, kdy to nastane - zda za dva nebo tři dny, nebo to díky státnímu svátku uvidíme až příští týden,“ komentoval v úterý vývoj šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek.

Foto: ÚZIS/MZČR, Seznam Zprávy

Vývoj okolo covidu jde v Česku nyní podle rizikového scénáře.

Virus má náskok

Podle biochemika Jana Trnky, přednosty Ústavu biochemie při 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a vedoucího Katedry biomedicínských oborů, je třeba testování už nyní posílit.

„Podle mého názoru by testování ve školách mělo začít v celé republice, protože prakticky všechny okresy dosáhnou meze incidence stanovené ministerstvem zdravotnictví během několika dní,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Další možností, jak omezit šíření viru je podle něj testování ve firmách. S ním se v Česku přestalo na konci června.

Část odborníků zároveň už minulý týden kritizovala samotnou hranici pro školní testování stanovenou na zmíněné incidenční hodnotě 300.

„Maximum virové nálože je jednoznačně u dětí, kde by se mělo testovat, když už odmítáme roušky ve školách a nechceme je zavřít. Proč ale čekat na 7denní incidenci 300/100 tisíc? To je hrozně moc, podle mně by se začít ihned při dosažení původně stanovené hranice 100/100 tis. osob,“ uvedl například Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP v Olomouci.

Pro připomenutí, ještě v září hlavní hygienička Pavla Svrčinová ve Sněmovně uváděla, že se s testováním začne při incidenci 75.

„Máme stanovisko klinické skupiny, že by se znovu přikročilo k plošnému testování pouze při incidenci vyšší než 75 na sto tisíc obyvatel. Takže tam ještě rozhodně nejsme a zatím to nebude,“ dodala Svrčinová. Stejnou incidenci zmiňoval i ministr Vojtěch, pokud jde o opětovné testování ve firmách.

O nižší hranici indikátoru pro testování mluví také Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). „Doporučujeme v ohniscích epidemie opět zavést plošné testování ve školách a ve firmách, a to zejména pro osoby, které jsou buď neočkované, nebo neměly v posledních 180 dnech pozitivní PCR test. V první fázi doporučujeme zavést tuto intervenci u škol v okresech s incidencí vyšší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden, nebo s procentuální pozitivitou testů vyšší než 5 %,“ uvádí odborníci.

Jak bude testování probíhat

Neočkovaní žáci v osmi okresech s nejhorší epidemickou situací v zemi se budou testovat 1. a 8. listopadu. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se to dotkne asi 165 tisíc žáků. Pokud se neočkovaní žáci odmítnou testovat a nebudou mít ani doklad o prodělání nemoci v posledním půlroce, budou muset při výuce nosit roušku. Vláda také schválila to, že od listopadu budou muset neočkovaní učitelé nosit při výuce respirátory. Školy dostanou antigenní testy Flowflex nebo Sejoy se samoodběrem z nosu, vyplývá z informací, které Ministerstvo školství rozeslalo do škol. (ČTK)

Reklama

Doporučované