Hlavní obsah

17 z 21 falešně pozitivních. Žáci se po testování vrací do lavic

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

V osmi okresech se žáci v pondělí opět testovali po návratu z prázdnin. Ti pozitivní teď dostávají výsledky z potvrzovacích PCR testů. Některé školy hlásí většinu falešně pozitivních, jiným se ale zase všechny potvrdily.

Článek

Ředitelku přerovského Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy výsledky pondělního testování naprosto překvapily. Ačkoliv prodloužila žákům na doporučení kraje podzimní prázdniny na celý týden, stejně v pondělí muselo hned 31 žáků domů. Vyšel jim totiž pozitivní antigenní test.

Ve čtvrtek to už ale tak špatně nevypadá. Z 21 studentů, kteří už obdrželi výsledek potvrzovacího PCR testu, bylo 17 negativních. Nákaza se zatím potvrdila jen u čtyř žáků, 13 ještě čeká na výsledky.

„Je to lepší zpráva než v pondělí. Žáci se postupně vrací do školy,“ říká ředitelka Romana Studýnková. Někteří studenti sice ztratí týden výuky. Kdyby skončili s potvrzenou pozitivitou v izolaci, mohli by ji ale opustit nejdříve po 14 dnech.

Ne všude ale vykázaly antigenní testy takovou chybovost. Hned 16 pozitivních měli v pondělí také v přerovské Základní škole Trávník a dvanácti z nich se nákaza potvrdila i po PCR testu. Tři žáci se mohou vrátit do školy a u jednoho nevyšel potvrzovací test průkazně, takže se bude muset po několika dnech opakovat.

„Naštěstí to aspoň vyšlo tak, že do karantény šli jen konkrétní žáci a ne celé třídy,“ je ráda ředitelka Kamila Burianová.

Všechny čtyři pozitivní záchyty pak dopadly stejně i při PCR testování například na Základní škole u Tenise. Celkově se v okrese Přerov v pondělí provedlo celkem 8717 testů a z nich vyšlo 145 pozitivně.

V Prostějově jsou fronty

I na školách na Prostějovsku, kde se v pondělí také testovalo, se některé výsledky nepotvrdily. Na Střední odborné škole Prostějov bylo 10 pozitivních, zatím ale nemají žádný potvrzený případ. „Tři žáci, kteří už byli na PCR testu a mají výsledky, jsou zpátky ve škole,“ popisuje ředitelka Mária Zámostná.

V Prostějově ale stejně jako v některých dalších městech žáci řeší problém s přeplněnými kapacitami odběrových míst a laboratoří. „Někteří žáci dostali termín na PCR test až v pátek,“ dodává Zámostná. Definitivní výsledek po pondělním testování tak dostanou nejdříve o víkendu.

Stejně tak na většinu výsledků čekají i na prostějovské Základní škole Edvarda Valenty. Tam je ale situace opačná, tři žáci už mají doklad o pozitivitě i po PCR testu. „Na odběrových místech je docela přetlak. My jsme měli devět záchytů, máme ale zatím jen čtyři výsledky. Tři žáci jsou pozitivní, jeden negativní,“ vypočítává ředitel Radim Weisser.

Konečné výsledky tak bude mít za oba okresy Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje pravděpodobně až příští týden. Stejně tak žádné podrobnosti za všechny protestované regiony na čtvrteční tiskové konferenci nesdělili ani zástupci Ministerstva zdravotnictví. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové má úřad hlášení asi z 92 procent škol.

Příští týden se do testování zapojí 31 z celkem 77 okresů, poslední kolo je zatím naplánované na 15. listopadu. Vláda čelila kritice za to, že okresy mezi testované zařazuje s velkým zpožděním. Po polovině listopadu plánují hygienici podle Svrčinové testovat spíše jen žáky, kteří mají symptomy, a to především metodou PCR.

Reklama

Doporučované