Hlavní obsah

Největší riziko obstrukcí? „Zesílí volání po pevné ruce,“ říkají komentátoři

Foto: Seznam Zprávy

Čeho se poslanci snažili během obstrukcí dosáhnout?

Reklama

Článek

Opozice od úterý zablokovala ve Sněmovně obstrukcemi hned několik vládních návrhů - mimo jiné i novelu zákona o střetu zájmů. V rozmezí pár měsíců využily opoziční strany zdržovací taktiku opakovaně. Co to prozrazuje o fungování české politiky? A jaká vlastně je současná parlamentní opozice?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Obstrukce ve Sněmovně se podle reportérů Seznam Zpráv Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího během let změnily. Poslanci jsou stejně jako před lety i dnes schopni jednat dlouhé hodiny, vypadá to ale, že jejich hlavním cílem není zablokovat konkrétní zákon.
  • Podobné chování ale podle komentátorů může být kontraproduktivní. „Když to bude trvat dlouho a Sněmovna bude zablokovaná, tak voliči všech stran budou naštvaní a uvidí, že parlament je opravdu jen žvanírna,“ říká Dolejší.
  • Zejména mezi poslankyněmi se tak začíná objevovat názor, že by jednání měla končit nejpozději o půlnoci. Podle Stuchlíkové ale zatím s návrhem váhají.

Poslanecká sněmovna se v tomto týdnu už potřetí v rámci tohoto volebního období potýká s obstrukcemi. Jen program schůze zákonodárci v úterý schvalovali pět hodin a ty nejdelší projevy trvaly přes 200 minut.

Význam obstrukcí je podle reportérů Seznam Zpráv a autorů podcastu Vlevo dole Lucie StuchlíkovéVáclava Dolejšího ale jiný než před lety, kdy v budovách na Malé Straně řečnili třeba David Rath nebo Bohuslav Sobotka.

„Zvykem bylo, že si třeba opozice vytkla nějaký cíl, který má za to volební období, něco, proti čemu chce bojovat. A byl to vždycky opravdu důležitý zákon i třeba pro jejich voliče,“ říká Stuchlíková s tím, že teď už jde spíše o „marginální věci“. „Až to skoro vypadá, jako by cílem byl spíš ten střet než meritum věci,“ dodává.

Na několik nocí ve Sněmovně se přesto poslanci důkladně připravují. Jednotlivé kluby mají sepsané rozpisy, ze kterých je patrné, kdy musí sedět v sále a kdy si mohou jít na chvíli odpočinout. Někteří si dokonce přinesli spacáky. „Kdykoliv vám pípne telefon, tak se musíte rozběhnout. Někteří poslanci mají tu smůlu, že to mají dost daleko,“ podotýká reportérka.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší

Současné průtahy během hlasování ale mohou být matoucí nejen pro voliče. Podle Dolejšího je mnohdy nechápou ani sami zákonodárci. „Ti řadoví, jak vládní, tak opoziční poslanci byli hodně naštvaní a nechápali, proč kvůli těm méně důležitým zákonům musí mít noční směnu,“ popisuje Dolejší.

V kuloárech se tak začíná podle reportérů šuškat, že by bylo dobré změnit jednací řád. Oba zmínili kritiku od poslankyň, které tvoří zhruba čtvrtinu osazenstva. Mezi nimi prý sílí názor, že v budově jsou nepřijatelné hygienické podmínky a že jednání po půlnoci nemá smysl.

Reportéři také v podcastu 5:59 mluví o tom, proč spolu současná koalice a opozice neumí komunikovat, nebo jestli je současná vláda schopná se s obstrukcemi ve Sněmovně vypořádat. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Poslanecká sněmovna, podcast Vlevo dole, Česká televize

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované