Hlavní obsah

21 důkazů, že Němci nakupují lepší jídlo než Češi

Výsledky srovnávací testu českých a zahraničních potravin.

 

Reklama

Stát, konkrétně Ministerstvo zemědělství, si pořídilo argument pro jednání v Bruselu. Velký srovnávací test o kvalitě potravin v Česku a v dalších zemích EU.

Článek

Ministr zemědělství Marian Jurečka zveřejnil výsledky velkého srovnávacího testu potravin a drogistického zboží, z nichž se ukázalo, že v Německu lidé nakupují kvalitnější potraviny než v České republice.

Z 21 zkoumaných produktů byly shodné tři, ostatní se složením lišily, jak zjistila Vysoká škola chemicko-technologická, která pro stát test provedla.

Průzkum stál stát téměř půl milionu korun. Jeho výsledky si pusťte nahoře ve videu. Dozvíte se, jak se liší v jednotlivých státech EU, zejména v Německu a Česku, například rybí prsty, prací prášek Persil, Luncheon Meat, Nutella či sýry Kiri.

Ministr Jurečka chce výsledky průzkumu použít jako argument při vyjednávání o kvalitě potravin na evropské úrovni. I pokud by však začaly evropské orgány připravovat novou legislativu, která by vytvořila povinnost mít v podobném obalu stejné potraviny, její platnost by mohla být podle Jurečky nejdříve za čtyři roky. V případě ochrany spotřebitele například u roamingu legislativní změna trvala deset let, připomněl lidovecký politik.

Co soudí o rozdílné kvalitě potravin česká eurokomisařka Věra Jourová:

Rozhovor s Věrou Jourovou o potravinách v EU.

Reklama

Doporučované