Hlavní obsah

Je to obrat na celé frontě. Cherson má ale dál Rusy v zádech, líčí novinářka

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Obyvatelé Chersonu vítají v osvobozeném městě ukrajinské vojáky.

Reklama

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčený, že osvobození jihoukrajinského Chersonu je začátkem konce války s Ruskem. Místní žili v okupaci od března, kdy ruští vojáci obsadili město pár týdnů po začátku invaze. V září Moskva celý region - společně se třemi dalšími ukrajinskými teritorii - nezákonně připojila ke svému území. Jaká svědectví z osvobozeného města přicházejí?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak zásadním momentem ve válce je podle ukrajinské novinářky osvobození Chersonu?
  • Jak velké škody ruská armáda městu a jeho infrastruktuře způsobila?
  • V jakých podmínkách lidé během okupace žili? A dopouštěla se ruská vojska podobných válečných zločinů jako v Izjumu nebo Buči?

Cherson slaví odchod ruských vojsk. Radost je o to větší, že obyvatelé města zažívali okupaci téměř po celou dobu ruské invaze na Ukrajinu. „Bylo tam tolik emocí a neprožívali je jen lidé na místě, aly i my všichni, kteří jsme se na ta videa dívali,“ popisuje novinářka ukrajinského online magazínu Reportér Tetiana Bezruk.

Reportérka ale připomíná, že oslavy, které ve městě propukly, jsou vykoupené lidskými životy. Navíc i v Chersonu - podobně třeba jako v Izjumu nebo Buči - podle Bezruk nejspíš docházelo k válečným zločinům.

+6

„To podezření je velmi silné. Víme, že v Chersonu existovala tajná ruská věznice. Ruské síly tam zadržovaly civilní obyvatele, mučily je. Někteří lidé strávili ve sklepě budovy týdny nebo dokonce měsíce,“ vysvětluje.

Ruská armáda kromě toho při odchodu území zaminovala a zároveň zničila elektrické vedení nebo vodovodní potrubí. Generální štáb proto varuje, že se lidé nejspíš nebudou moct vrátit do svých domovů ještě další dva týdny.

Část oblasti čeká na osvobození

Místní úřady nadto připomínají, že na území stále není bezpečno. Ruská vojska se totiž přesunula na pozice za řekou Dněpr a mohou stále Cherson odstřelovat. V pondělí přesto na místo dorazil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Lidé jsou dojatí, ale jsme si vědomi i toho, že část Chersonské oblasti je stále pod ruskou okupací. Znám lidi, kteří tam v tuto chvíli jsou, mám tam přátele i příbuzné, kteří stále na příchod ukrajinské armády čekají,“ popisuje Bezruk, která v této části země vyrůstala.

Svobody se nicméně dočkala i další oblast na jihu země, území kolem města Mykolajiv. „Když ukrajinská armáda vytlačila Rusy z Chersonu, překazila jejich plány na okupaci Mykolajivu i Oděsy. Přineslo to obrat na tamní frontě,“ říká novinářka.

Navzdory všem hrozbám lidé podle Bezruk plánují cestu domů. „Ví o všech hrozbách, že válka pokračuje a že je část území stále okupovaná, ale přesto se chtějí vrátit.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se lidem ve městě podle očitých svědectví žilo během okupace a zda měl podle ukrajinské novinářky jih země bližší vztahy s Ruskem než její západní část. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Čro Radiožurnál, Televize Seznam, BBC, CNN, Al Jazeera English, twitterový účet @NicRobertsonCNN, twitterový účet Twitter - @Maks_NAFO_FELLA, twitterový účet @Biz_Ukraine_Mag

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované