Hlavní obsah

Návod, jak si krok za krokem vybrat akcie. S daty to nepřehánět, radí investor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Úvod do analýzy akcií. Ve vatě s investorem Danielem Gladišem z Vltava Fund Sicav.

Reklama

Článek

Akcie letos přišly až o pětinu své hodnoty. Popadané tituly lákají investory k nákupu. O 20 % klesl index S&P 500, sdružující pětistovku největších amerických firem. Tesla a Meta spadly o 60 %, ČEZ na konci roku minus 7 %.

Jestli firma stojí za investici, lze poodhalit pomocí akciové analýzy. „Je to jako loupání cibule. Odlupuješ vrstvu za vrstvou a nakonec brečíš štěstím, nebo smutkem,“ říká investor Daniel Gladiš.

V aktuálním vydání podcastu Ve vatě ukazujeme se zakladatelem fondu Vltava Fund Sicav, jak na analýzu akcie krok za krokem, a to na příkladu mexické pojišťovny aut Quálitas Controladora.

1. Pochopit byznys

Na začátku každé analýzy je třeba porozumět byznysu, kam chci investovat, a pochopit, kde vzniká zisk. U pojišťovny jde o jednoduchý byznys model. Vydělává jednak na pojistkách a také na svých investicích.

„Přijaté pojistné je její příjem. Proti tomu jdou tři typy nákladů: náklady na prodej pojistek, náklady na administraci a největší náklad jsou vyplacené škody. Když jsou menší než přijaté pojistné, tak pojišťovna vydělává,“ vysvětluje investor, který analyzoval stovky společností.

Existuje bod zvratu, od kterého platí, že čím víc informací člověk má, tím horší rozhodnutí dělá.
Daniel Gladiš, Vltava Fund Sicav

Další příjmy plynou pojišťovnám z investic. Toky hotovosti u pojišťoven jsou zvláštní, upozorňuje Gladiš: „Pojistné dostanou hned, ale škody vyplácí třeba až za desetiletí. Po tu dobu mají peníze k dispozici a mohou je investovat. A ty výnosy jim patří.“

2. Prozkoumat trh

Druhým krokem je podívat se na trh, na kterém vytipovaná firma působí. Jak je velký, jaký má na něm daná firma podíl, jaký má trh dlouhodobý potenciál. Mexiko je jako jedenáctá nejlidnatější země světa obrovským trhem. Navíc s velkým potenciálem.

„Quálitas Controladora má na trhu asi třetinový podíl. Pojišťuje ročně 4,3 milionu automobilů. Její čtyři největší konkurenti na trhu mají dohromady stejný podíl jako ona. V Mexiku je pojištěných méně než polovina aut,“ popisuje Gladiš trh, na kterém se pohybuje analyzovaná pojišťovna.

Investor by se měl také zamyslet, zda má daná firma nějakou konkurenční výhodu. Ty jsou u Quálitas dvě. Tou první je právě obří trh. A tou druhou schopnost oceňovat pojistky správně, myslí si Gladiš: „Není těžké prodat pojistek hodně, ale neprodávat je se ztrátou.“

3. Prostudovat čísla

Pak přichází čas ponořit se do rozvah, výročních zpráv a čtvrtletních „industry reports“.  V nich sledujeme nejen hospodářské výsledky, ale i vyhlídky našeho favorita. Obojí vychází podle Gladiše pro Quálitas Controladora slibně.

Ziskovost pojišťoven se měří skrze tzv. ztrátový poměr (combined ratio). Pokud je vyšší než 100 %, vyplácí pojišťovna víc, než vydělává, pokud je méně než 100 %, vydělává více, než vyplácí. „Za posledních deset let je combined ratio u Quálitas 91 %. Myslím, že je to vyšší, než má většina pojišťoven ve většině zemí. Je z velkých hráčů nejefektivnější,“ myslí si investor.

Pojišťovna Quálitas má například přijaté pojistné na úrovni 40 miliard pesos. „Dá se očekávat, že zisk ze samotných pojistek bude devět procent, tedy 3,6 miliardy pesos,“ počítá Gladiš.  K tomu má investiční portfolio ve výši necelých 40 miliard pesos. „Za posledních deset let činil průměrný výnos 5,9 % ročně,“ vyplývá z Gladišovy analýzy.

Ponořit se do dat až příliš ale může být podle Gladiše kontraproduktivní: „Existuje bod zvratu, od kterého platí, že čím víc informací člověk má, tím horší rozhodnutí dělá. Protože pak už si s těmi informacemi nedokáže poradit. U investování platí, že bod zvratu leží relativně blízko výchozího bodu.“

4. Jak ocenit firmu

Fundamentální analytici se snaží zjistit vnitřní hodnotu akcie a předpovědět, jestli zhodnotí a jak moc. Když zjistí, že je akcie podhodnocená, nakupují. Když je nadhodnocená, prodávají. Hodnotu pojišťoven a bank určujeme podle toho, kolik jejich aktiv připadá na jednu jejich akcii.

„Finanční společnosti nemají továrny, odpisy, velké kapitálové výdaje. V rozvaze jsou samé finanční položky. Na straně aktiv mají hlavně investice, na straně pasiv hlavně budoucí závazky vůči pojištěncům. Nejdůležitější ukazatel pro ocenění pojišťoven je účetní hodnota,“ vypočítává Daniel Gladiš z Vltava Fund.

Výnos vlastního jmění u pojišťovny Quálitas by se tak podle Gladišova výpočtu mohl pohybovat kolem 15 %, a to po odečtení vyplacených dividend a ztrát na měně.

Jak na akciovou analýzu? Poslechněte si celý podcast Ve vatě.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované