Hlavní obsah

Jablonecký fotbal získá státní miliony. Já nikam nevolal, říká Pelta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Miroslav Pelta byl letos v dubnu už podruhé nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za zmanipulování sportovních dotací.

Reklama

Národní sportovní agentura poslala desítky milionů na opravu fotbalového stadionu v Jablonci nad Nisou, kde hraje klub Miroslava Pelty. Ten je přitom nepravomocně odsouzen právě za to, jak s dotacemi do sportu zacházel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta byl sice nedávno už podruhé nepravomocně odsouzen na 6 let vězení za machinace s dotacemi do sportu, avšak jeho jablonecký klub si na nedostatek veřejné podpory nemůže stěžovat.

Na fotbalový stadion, který patří městu a to ho pronajímá Peltou ovládanému klubu FK Jablonec, poslala čerstvě Národní sportovní agentura dotaci ve výši 40 milionů korun.

„Stadion už byl ve špatném stavu – stručně řečeno byly zde problémy se zavlažováním a vyhříváním trávníku, ale zásadní problém byl s jeho odvodněním. Po dešti zůstávaly na trávníku velké louže, které nešlo vysušit,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí jabloneckého magistrátu, který je oficiálním příjemcem dotace.

Trávník na hřišti stadionu podle mluvčí Jany Fričové už neodpovídal podmínkám ani pro republikové ani mezistátní utkání.

Oprava, která se bude týkat hrací plochy, topného systému, odvodnění a výměny umělého osvětlení, bude dohromady stát 60,5 milionů korun. Samo město se bude podílet 12 miliony.

Zbytek doplatí FK Jablonec, kde je Miroslav Pelta největším akcionářem. I podle něho byla kvůli stavu hřiště situace už neudržitelná.

Dotaz redakce, zda se na přidělení dotace svými kontakty ve sportovní prostřední nějak angažoval, označil Miroslav Pelta za nesolidní.

„Kdybych někam zavolal, je to kontraproduktivní,“ uvedl. „Vždyť jsem toxický. Se mnou nikdo nechce si na takové téma ani telefonovat, ani se potkat. Vždyť víte, že jsem v soudím řízení,“ prohlásil Miroslav Pelta, dlouholetý fotbalový a sportovní činovník a mimo jiné bývalý předseda mocné Fotbalové asociace České republiky.

Nepravomocně odsouzený

Jeho pád z nejvyšších pater fotbalového hnutí se odehrál před šesti lety, když ho jako předsedu fotbalové asociace zadržela přímo v jejím sídle na Strahově policie. Spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou skončil Miroslav Pelta ve vazbě kvůli podezření, že se domlouvali na ovlivňování sportovních dotačních programů. Následně musel opustit jak funkci šéfa FAČR, tak post místopředsedy Českého olympijského výboru.

Od té doby byl Pelta Městským soudem v Praze už dvakrát nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení a pětimilionové pokutě. Naposledy letos v dubnu.

„Výběr dotací byl zmanipulován,“ řekla při vynesení rozsudku předsedkyně soudního senátu Lenka Cihlářová s tím, že obžalovaný Pelta spolu s bývalou náměstkyní Kratochvílovou naprosto popřeli smysl poskytování státní podpory sportu.

Podle rozsudku, zatím nepravomocného, bývalý fotbalový boss instruoval svoji tehdejší milenku Kratochvílovou ohledně poskytnutí dotací konkrétním žadatelům, u kterých mu to přineslo prospěch. Pokusili se tak způsobit státu 175 milionovou škodu. Jedním z policejních důkazů byly i odposlechy z bytu, kde se Pelta s Kratochvílovou scházeli.

Kauza Pelta a Kratochvílová v kostce

Bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu obžaloba viní ze čtyř různých trestných činů včetně podplacení a navedení ke zneužití pravomoci. Prvoinstanční soud poslal Peltu do vězení na šest let, odvolací soud verdikt zrušil. Městský soud posléze rozhodl znovu se stejným trestem.

Státní zástupce Ondřej Trčka tvrdí, že Pelta se přes další obviněnou, tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou, jinak také svou milenku, dostával k zákulisním informacím o rozdělování dotací. Společně pak údajně proces ovlivňovali ve prospěch nejen FAČR, ale také lidí, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy. Kratochvílová má podle nepravomocného rozsudku strávit za mřížemi šest a půl roku.

Vedle Pelty a Kratochvílové se případ dotýká ještě advokáta a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského Odboru sportu Zdeňka Břízy. Všechny tři prvoinstanční soud zprostil obžaloby.

Peltův klub inkasuje

Jablonecký fotbalový stadion, na který nyní půjde veřejná podpora, figuruje mezi prvoligovou konkurencí, co se týče návštěvnosti, na 12. příčce. Ze statistik zveřejněných společností Fortuna, která je hlavním sponzorem nejvyšší soutěže, dále plyne, že průměrné využití kapacity jablonecké arény činilo v uplynulé sezoně 39 procent. Přední kluby jako Bohemians, Sparta nebo Slavie dosahují čísel kolem 80 procent.

Dotace, které jen v posledním roce mířily z Národní sportovní agentury na investice do fotbalu v Jablonci nad Nisou dosahují šedesáti milionů korun. Vedle letošních 40 milionů pro magistrát, které jsou určeny na rekonstrukci hřiště, totiž občanské sdružení Fotbalová akademie Jablonec, jehož členem je též Miroslav Pelta, získala loni 21 milionů na nafukovací halu. Na její výstavbu přispělo opět i město a také Liberecký kraj. Hala s trávníkem třetí generace stojí od prosince.

Národní sportovní agentura zdůvodňuje dotace do jablonecké kopané tím, že žadatelé splnili zadaná kritéria. „Dotační proces není možné nijak ovlivnit, neboť výběr podpořených projektů funguje tak, že jsou žadatelům přidělovány na základě předem zveřejněných kritérií body, podle toho, jestli jednotlivá kritéria splňují, nebo ne. Navíc tento proces prochází vícevrstvou kontrolou,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí agentury Jakub Večerka.

Reklama

Doporučované