Hlavní obsah

Rusko spouští vlastní Wikipedii. Zrodila se Ruwiki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Podle Kommersantu dal ruský prezident Vladimir Putin projektu Ruwiki zelenou v květnu 2022. 

Reklama

Šéf projektu Vladimir Medejko podle webu Bloomberg prohlásil, že Ruwiki se bude řídit ruskými zákony, ale je nezávislá na ruské vládě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle ruských médií v pondělí došlo k plnohodnotnému spuštění ruské verze populární internetové encyklopedie Wikipedia. Beta testování Ruwiki začalo v polovině roku 2023, uvedl deník Kommersant s tím, že na webu už je údajně více článků než v ruskojazyčné verzi Wikipedie.

Projekt podle webu Bloomberg vede Vladimir Medejko, který se dříve podílel na projektu ruské Wikipedie a byl ředitelem společnosti Wikimedia Russia.

Rusko Wikipedii – jeden z mála přežívajících nezávislých zdrojů informací v Rusku – zatím podle agentury Reuters zablokovat neplánuje. Ruské soudy však od invaze Moskvy na Ukrajinu v únoru 2022, kdy státní tlak na online obsah ještě zesílil, udělily encyklopedii řadu pokut kvůli obsahu souvisejícímu s Ukrajinou.

Podle webu The Telegraph Ruwiki vznikla zkopírováním všech 1,9 milionu článků z ruské Wikipedie. Články obsahující obsah, který je v rozporu s oficiální linií ruské vlády a které se týkaly například rusko-ukrajinské války nebo povstání Vagnerovců, však zmizely.

Reklama

Související témata:
Ruwiki

Doporučované