Hlavní obsah

Příliš vysoký státní dluh bledne při pohledu na Dukovany

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany. Archivní foto.

Reklama

Článek

Česká vláda posunula do další fáze tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Dál už nechce jednat s americkou společností Westinghouse. V soutěži tak zůstávají jen francouzská firma EdF a jihokorejská KHNP. Vláda chce navíc místo jednoho bloku postavit hned čtyři. Kde na to vezme peníze?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč je americký Westinghouse venku ze hry.
  • Kdo má největší šanci nejdražší zakázku v novodobé historii dostat.
  • A jak bude vláda výstavbu nových bloků financovat.

Další posun v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Koncem minulého týdne vláda oznámila, že americká společnost Westinghouse nesplnila podmínky soutěže tím, že nedala závaznou nabídku, a nebude tak pokračovat. Ve hře tak zůstávají jen jihokorejská firma KHNP a francouzská EDF.

„Trošičku v tom je takové sdělení, že pokud by Westinghouse ta pochybení spravil, tak by se ta jednání mohla možná obnovit. Také jsem tohle úplně nepochopila. Ale ty důvody patrně byly správné a objektivní,“ popisuje reportérka SZ Byznys Zuzana Kubátová.

Kabinet Petra Fialy (ODS) navíc oznámil i další důležitou věc: Místo jednoho chce závaznou nabídku hned na čtyři reaktory. Dosud firmy operovaly se závaznou nabídkou na jeden reaktor s nezávaznou opcí na dostavbu dalších tří. Opozice v čele s poslancem a exministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (ANO) si rozhodnutí pochvaluje, někteří odborníci ale varují před dalším prodražováním tendru.

Francouzi favoritem

Jasným favoritem zakázky je nicméně podle Kubátové francouzská společnost EdF, a to přestože i korejská firma zná český jaderný průmysl dobře.

„Myslím si, že v těch nabídkách nemusí být jasná výhoda jedné z nich, a potom určitě budou hrát roli geopolitické vazby, politika a na tom stoprocentně budou lépe Francouzi, protože ti se stávají lídrem evropského jaderného průmyslu,“ vysvětluje reportérka. Ale zároveň dodává, že pokud by Korejci podali výrazně lepší nabídku například z hlediska ceny nebo záruk, tak by vláda upřednostnila je.

Tendr na Dukovany

  • Společnost ČEZ poptává dodávku nového jaderného bloku v Dukovanech. Součástí byla i opce na případnou stavbu dalších obdobných reaktorů.
  • Maximální instalovaný výkon chystaného reaktoru je 1200 megawattů.
  • Finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali na konci října 2023 všichni tři přihlášení zájemci, tedy americká společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory.
  • 31. ledna 2023 vláda rozhodla, že k předložení závazných nabídek na stavbu až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně osloví jen EdF a KHNP. Westinghouse podle vlády nesplnil podmínku, protože ani jeho finální nabídka na první dukovanský blok nebyla závazná.
  • Na nové nabídky budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna.
  • Nový reaktor v Dukovanech má být dokončen v roce 2036.
  • Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ měl jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč. Jde ovšem jen o hypotetickou tzv. „overnight cenu” nezahrnující finanční náklady, navíc jde o odhad v cenách z roku 2020.
  • Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.
  • Vedle nových klasických reaktorů ČEZ plánuje také stavbu až deseti malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Kdo to zaplatí?

Už teď je nicméně jasné, že dostavba jaderných bloků bude nejdražší zakázkou v novodobé historii Česka. První reaktor má stát 160 miliard korun. Kubátová ale upozorňuje, že jde o „overnight cenu bez finančních nákladů“, to znamená cenu za stavbu a technologii.

I ze zkušeností ze zahraničí je nicméně patrné, že stavby jaderných reaktorů se výrazně opožďují a - jak říká Kubátová „brutálně“ - prodražují. V reálu by tak první reaktor mohl podle reportérky stát zhruba 600 až 700 miliard. „Jsou to všechno hypotetická čísla, protože ty projekty (ve světě) se od sebe samozřejmě liší,“ říká. Vláda nicméně tvrdí, že právě zakázka na další reaktory by cenu za jeden mohla výrazně snížit.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka SZ Byznys Zuzana Kubátová.

Přesto Česko nyní na zaplacení zakázky nemá. „Je potřeba si uvědomit, že ten projekt by se splácel třeba do roku 2050,“ popisuje Kubátová s tím, že splátky zřejmě budou postupné a budou souviset s jednotlivými kroky procesu stavby a také s datem spouštění reaktorů.

Konkrétnější plán ale podle ní nejspíš vláda nemá. Zatím existuje pouze návrh toho, jak bude Česko splácet za první reaktor a kvůli tomu bude nejspíš nutné vytvořit „státní entitu“, která se stane investorem projektů a bude pomáhat společnosti ČEZ projekt splácet.

„Mě trošku vyděsilo a překvapilo, když jsem se minulý týden doslechla na těch tiskových konferencích a z vyjádření vládních politiků, že se teď dává dohromady pracovní skupina, která bude nový možný finanční model v nějakých variantách hledat. To mi připadá naprosto šílené,“ dodává reportérka.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli kvůli tendru utrpěla důvěryhodnost Česka jako investora nebo jak je na tom Česko v plánování v oblasti energetiky. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: CNN Prima News, ČT24, Český rozhlas Plus, ČRO Radio Prague International, YT - JTBC Life, TK Úřad vlády ČR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované