Hlavní obsah

Jens Stoltenberg: NATO vojáky na Ukrajinu nepošle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Reklama

NATO podle svého generálního tajemníka nemá v plánu vysílat vojáky členských států do války na Ukrajině. V opačném případě by byl konflikt mezi Ruskem a Aliancí nevyhnutelný, reagoval Kreml.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg sdělil agentuře Associated Press, že vojenská aliance nemá v plánu vyslat na Ukrajinu bojové jednotky. Reagoval tak na zprávy, že některé západní země zvažují nasazení vojáků ve válkou zničené zemi. Stoltenberg uvedl, že „NATO poskytuje Ukrajině bezprecedentní podporu, a činí tak již od roku 2014. Neexistují však žádné plány na vyslání bojových jednotek NATO na Ukrajinu.“

Debatu podle AP před pondělní cestou do Paříže, kde vrcholní představitelé více než 20 zemí jednali o možnostech zvýšení pomoci Ukrajině, otevřel slovenský premiér Robert Fico. Prohlásil, že některé země zvažují, zda uzavřít dvoustranné dohody o vyslání vojáků na Ukrajinu, aby jí pomohli odrazit ruskou invazi.

Fico uvedl, že jeho vláda neplánuje navrhnout vyslání slovenských vojáků, ale neposkytl podrobnosti o tom, které země by mohly takové dohody zvažovat, ani o tom, co by vojáci na Ukrajině dělali.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí prohlásil, že vyslání západních vojáků na Ukrajinu by nemělo být v budoucnu vyloučeno, neboť ruská invaze v plném rozsahu se táhne již třetím rokem. V průběhu úterý pak na vyjádření reagovali představitelé řady dalších členských států.

Vyjádřila se i druhá strana konfliktu na Ukrajině. „Pokud by evropské členské země NATO poslaly své vojáky bojovat na Ukrajinu, konflikt mezi Ruskem a Aliancí by byl nevyhnutelný,“ uvedl dnes podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Doporučované