Hlavní obsah

Demonstrant s nášivkou vagnerovců přistoupil na půlroční podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Fly Of Swallow Studio, Shutterstock.com

Jakub Jašek přišel na demonstraci s nášivkami s písmenem Z a Vagnerovy skupiny. Ilustrační foto

Reklama

Protivládní demonstrant uzavřel dohodu o vině a trestu. Za nášivky s písmenem Z a Vagnerovou skupinou je obviněn ze schvalování válečných zločinů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Protivládní demonstrant Jakub Jašek uzavřel dohodu o vině a trestu v případu, kdy na demonstraci přišel s nášivkou s písmenem Z a logem ruské Vagnerovy skupiny. Byl obviněn z veřejného schvalování válečných zločinů, soud mu udělil půlroční podmínku a roční zákaz účasti na veřejných politických shromážděních na území Prahy. Obvodní soud pro Prahu 1 dohodu schválil na konci února. České televizi (ČT) to řekla mluvčí soudu Eva Švíglerová. Verdikt zahrnuje i Jaškův předchozí trest z podobné kauzy.

Případ se odehrál loni v březnu. Na protivládní demonstraci na Václavském náměstí Jašek dorazil s batohem, na kterém měl nášivku s písmenem Z, tedy symbolem ruské agrese na Ukrajině. Na rukávu bundy měl navíc nášivku žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Soud mu původně uložil podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze, odvolací senát však tento rozsudek zrušil a vrátil k prošetření.

V září byl Jašek obviněn z veřejného schvalování válečných zločinů. Muž vinu nejprve odmítl a proti stíhání podal neúspěšně stížnost, poté ale se zástupkyní uzavřel dohodu o vině a trestu. Tu v únoru potvrdil Obvodní soud pro Prahu 1.

Pravomocný rozsudek se týká také kauzy, v níž soud Jaška potrestal za nošení nášivky vagnerovců na květnové protivládní demonstraci. Soud v tomto případě rozhodl o půlroční podmínce a propadnutí nášivky, souhrnný trest tak Jaškovi přidal zákaz účasti na veřejných politických akcích. V souvislosti s loňskými protivládními protesty řeší justice trestných činů více.

Reklama

Doporučované