Hlavní obsah

Hackeři, špionáž a jedno velké mlčení. Co tu neprojde Rusku, Číně prochází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TY Lim, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Únik dat z čínské kyberšpionážní firmy naznačuje, že její hackeři útočili i na Česko. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Dva nově popsané „čínské incidenty“ spojené s hackery a špionáží poskytují náhled na zájem Pekingu o české vnitřní záležitosti. Podle reportéra Seznam Zpráv je ale pozoruhodná také reakce - nebo spíše její absence - jakou mezi tuzemskými politiky vyvolaly. Co o obou kauzách víme? A jaký je pohled lidí z bezpečnostní komunity?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co se podařilo reportérům SZ zjistit o dvou kauzách spojených s Čínou, které znepokojily českou bezpečnostní komunitu.
  • Že „čínské incidenty“ až na výjimky nezpůsobily na politické scéně výraznější reakce.
  • Jak se jeví přístup současné vlády k Číně - a nakolik rozdílný je od směru vůči Rusku.

Vztahy k Číně a tamnímu komunistickému režimu nejsou v Česku v centru každodenní pozornosti. Veřejnost a politici se daleko častěji věnují tomu, jak má vypadat tuzemská politika vůči jiné východní mocnosti - Rusku. Ostatně jsou to vojska ruského režimu Vladimira Putina, kdo už více než dva roky útočí na Ukrajině v rámci invaze, jež otřásla Evropou.

Dvě nedávná zjištění ale ukazují, nakolik jsou i vztahy s Pekingem provázané s otázkou bezpečnosti. Seznam Zprávy nejdříve počátkem března upozornily na případ čínského diplomata, který v Praze málem způsobil dopravní nehodu, když v automobilu s běžnou poznávací značkou následoval kolonu zvolené viceprezidentky Tchaj-wanu Hsiao Bi-khim.

Minulý týden pak redakce popsala, že se čínská kyberšpionážní společnost I-Soon zřejmě dostala k interním dokumentům českého Ministerstva zahraničí. Napovídají tomu data, která z I-Soon někdo „vytáhl“ a zveřejnil na internetu.

„Z uniklých dat je poměrně dobře vidět, že firma I-Soon dostávala zakázky od čínských bezpečnostních složek. A že je za sumy v přepočtu v řádech stovek tisíc až milionů korun plnila,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek, který zjištění přinesl spolu s kolegyní Adélou Jelínkovou. Podle něj je evidentní, že I-Soon spolupracuje s čínskými rozvědkami. „A je podstatné říci, že podle západních tajných služeb dnes Čína v mnoha oblastech velmi blízce spolupracuje s Ruskem,“ upozorňuje Valášek v rozhovoru pro podcast 5:59.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Hackerský útok na české úřady měl přitom nastat v roce 2022 jen krátce po ruském vpádu na Ukrajinu a zároveň v době, kdy se Česko chystalo na předsednictví v Evropské unii. To vše zesiluje citlivost souborů, které se měly týkat mimo jiné energetiky. Novináři Seznam Zpráv je ale nemohli ověřit přímo - stopou o úspěchu hackerů je tu „pouhý“ snímek obrazovky. Podle reportéra SZ se ale experti shodují na tom, že data uniklá z I-Soon jsou autentická. „A nedávalo by smysl, aby to někdo jen v případě Česka podvrhoval,“ dodává.

Schizofrenie v přístupech k Číně a Rusku?

Oba popsané příběhy ale mohou být pozoruhodné i tím, že na české politické scéně nevyvolaly výraznější reakce. „Vidíme docela podivuhodné ticho,“ podotýká Valášek. Výjimkou je podle něj výzva senátora a předsedy zahraničního výboru horní komory Pavla Fischera, který vybídl k vyhoštění čínského diplomata, jenž měl sledovat tchajwanskou viceprezidentku. Signály, které reportér zachytil z Černínského paláce, prý ale takové variantě zatím příliš nenapovídají.

Zmíněný senátor Fischer je kritikou Číny dlouhodobě známý, navíc není spjatý s konkrétní politickou stranou. K „čínským incidentům“ se teď ale naopak nevyjadřují ani mnozí politici, kteří dříve vyčítali Miloši Zemanovi podlézavost vůči Pekingu během jeho prezidentského úřadování.

„Vysvětluji si to tak, že se vládní koalice snaží nejitřit vztahy s Čínou nějakými radikálními kroky,“ míní novinář Valášek. Tento přístup se ale podle něj setkává s kritikou části lidí z bezpečnostní komunity nebo zmíněného Pavla Fischera. „Říkají, že Čína rozumí jen silným sebevědomým krokům a že když budeme věci jako hackerské incidenty a špionážní aféry - když to trochu přeženu - ignorovat, tak že v očích Číny jsme zkrátka slabí a zranitelní. A že v různých útocích či operacích v různé podobě bude pokračovat,“ uvádí reportér, podle něhož tak z bezpečnostní komunity zaznívá i otázka, jestli určitá schizofrenie v přístupech k Rusku a Číně nemůže bezpečnosti Česka někdy škodit.

V podcastu 5:59 se také dozvíte další podrobnosti ze zjištění reportérů Seznam Zpráv nebo třeba to, proč lidé z české bezpečnostní komunity mluví o kybernetickém zabezpečení Ministerstva zahraničí jako „průchoďáku“ pro zahraniční rozvědky. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, Deník.cz, YouTube - CBS News, YT - Sky News Australia

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované