Hlavní obsah

„Jako gangster.“ Senátor Fischer ostře kritizuje akci čínského diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Fischer se dlouhodobě věnuje zkoumání čínského vlivu v západních zemích.

Reklama

Předseda zahraničního výboru Senátu se tvrdě opřel do čínského diplomata, který je podezřelý, že sledoval v Praze viceprezidentku Tchaj-wanu. Podle Fischera by měl být vyhoštěn. Ministerstvo zahraničí si pozvalo velvyslance.

Článek

Čínského diplomata, který je v podezření, že v Praze tak urputně sledoval kolonu zvolené viceprezidentky Tchaj-wanu Hsiao Bi-khim, až málem způsobil dopravní nehodu, zastavila policie při jízdě na červenou před třemi týdny. Zatím se ale věc řešila výhradně za zdmi Černínského paláce, kam byl předvolán čínský velvyslanec Feng Biao.

Teprve když o vysoce citlivém diplomatickém incidentu informovaly Seznam Zprávy, dozvěděli se o něm předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer, kteří se při inkriminované návštěvě Prahy s Hsiao Bi-khim setkali.

A zatímco Vystrčil reportérům řekl, že řešení věci nechává na Ministerstvu zahraničí, Fischerova reakce byla velmi ostrá - senátor a někdejší kandidát na prezidenta vyzval k vypovězení čínského diplomata.

„Obecné ohrožení, jehož se měl dopustit diplomat Číny, který využil civilního vozidla, ale při kontrole vytasil diplomatický pas, je skandál. Považuji za nepřípustné, aby někdo, kdo má diplomatické krytí Číny, zde ohrožoval bezpečnost jednak silničního provozu, jednak také našeho významného hosta,“ řekl Seznam Zprávám Fischer s tím, že se čínský diplomat zachoval „jako gangster“.

Způsob, jakým se čínský diplomat pohyboval v blízkosti kolony s tchajwanskou viceprezidentkou a jak byl zadržen, popsaly Seznam Zprávy v pátek dopoledne podle svědectví hned čtyř zdrojů blízkých události. Podle nich byl Číňan pracovníkem vojenského oddělení ambasády a po zadržení tvrdil, že si jenom jel stejnou cestou jako kolona pro jídlo.

Kauza sledování viceprezidentky Tchaj-wanu

Měl by být vyhoštěn

Fischer se čínskému vlivu v Česku, před nímž dlouhodobě varuje ve svých veřejných výročních zprávách i kontrarozvědka BIS, věnuje dlouhodobě. Podle senátora v souladu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích může být diplomat vyhoštěn, což by Česko mělo udělat.

„Byla by drzost, kdyby zde tento pán nadále působil,“ dodal šéf zahraničního výboru s tím, že předpokládá, že se Česká republika zachová jako suverénní stát.

Ministerstvo zahraničí zatím věc řešilo předvoláním čínského velvyslance Feng Piao. S tím, jak věc vysvětloval, ale spokojený ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nebyl.

Ministerstvo jedná

Čínská ambasáda v Praze na svém webu opakovaně útočila na české politiky, kteří udržují s demokratickým ostrovním státem kontakty.

„Vzkázali bychom aktivistům za ‚nezávislost Tchaj-wanu‘, že pokud se budou angažovat v ‚nezávislosti Tchaj-wanu‘, určitě se setkají s historickým zúčtováním, a pokud se budou angažovat za ‚jednu Čínu, jeden Tchaj-wan‘ na mezinárodní scéně, budou rozdmýchávat oheň jen proto, abyste se spálili, a budou jíst své vlastní hořké plody,“ komentovalo například zastoupení komunistické Číny v Praze setkání viceprezidentky Hsiao Bi-khim s předsedou Senátu Vystrčilem, před nímž Ochranná služba policie přistihla při sledování čínského diplomata.

Zda skutečně Česko tohoto pracovníka vojenské kanceláře ambasády vyhostí, není jasné. Bude se o tom jednat v následujících týdnech.

Premiérův poradce v Číně

  • Na zahraniční politiku Česka má výrazný vliv poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Ten na začátku listopadu 2023 vyrazil na překvapivou návštěvu Číny.
  • O návštěvě referovala čínská propaganda. Pojar se setkal s čínským ministrem zahraničí Wang I. Ten se funkce ujal letos, potom co zmizel jeho předchůdce.
  • Podle Pojarových slov se při jednání věnoval bilaterálním vztahům včetně možnosti zvýšení českého exportu do Číny nebo obnovení přímého leteckého spojení.
  • Bezpečnostní informační služba (BIS) v nedávno zveřejněné výroční zprávě za rok 2022 mimo jiné poznamenala, že Čína představuje pro Česko komplexní hrozbu.
  • Čínští špioni podle kontrarozvědky pokračovali v budování kontaktů s politickými představiteli v Česku napříč politickým spektrem. Zaměřují se na ovlivňování veřejného mínění s cílem budovat pozitivní obraz Číny.
  • Podle letos aktualizované Bezpečnostní strategie Čína zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

Reklama

Doporučované