Hlavní obsah

Incident s Čínou. Diplomat je v podezření, že sledoval viceprezidentku Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X - Miloš Vystrčil

Siao Pi-kchim se v polovině března setkala s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Česko za to čelilo výrazné nevoli komunistické Číny.

Reklama

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že řeší incident s Čínou. Její diplomat byl podle zjištění Seznam Zpráv přistižen, jak v Praze málem způsobil dopravní nehodu, když sledoval viceprezidentku Tchaj-wanu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když v polovině března přiletěla do Prahy tchajwanská zvolená viceprezidentka Hsiao Bi-khim, dostala na žádost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) policejní ochranku.

Ženu, která se sama popisuje jako „kočičí bojovnice“, nemůže vystát Čína. A když tchajwanská politička mířila v doprovodu Ochranné služby Policie ČR z ruzyňského letiště do centra Prahy, všimla si ochranka, že kolonu policejních vozidel a diplomatické auto s Hsiao Bi-khim někdo sleduje.

Poté, co kolona projela křižovatkou u hotelu Hilton, padla na semaforu červená, avšak podezřelý vůz přesto projel a málem havaroval. Jeho řidič se pak policistům prokázal diplomatickým pasem Čínské lidové republiky. Tvrdil však, že jenom jede na jídlo do čínské restaurace v okolí, a odmítl, že by někoho sledoval.

Oficiálně tento diplomaticky vysoce citlivý incident nikdo potvrdit nechce, ale Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že se jím zabývá. „Na základě informací o incidentu rozhodl pan ministr o předvolání čínského velvyslance,“ uvedl mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

V pátek odpoledne dodal, že čínský velvyslanec už v Černínském paláci byl. „Pan ministr nepovažuje věc za uzavřenou,“ dodal Drake s tím, že chce záležitost ministerstvo zahraničí dále řešit.

Rekonstrukci událostí – s tím, že viceprezidentka byla sledována až do hotelu – pak Seznam Zprávy sestavily na základě čtyř na sobě nezávislých a dění blízkých zdrojů. Zdroje také uvedly, že legitimovaný diplomat byl z vojenského oddělení na čínské ambasádě v Praze.

„Řeší se vyhoštění,“ potvrdil pak Seznam Zprávám pod zárukou anonymity další dobře informovaný zdroj ze státní správy.

K ochrance byl důvod

Když incident reportéři přesně popsali policistům, odmítli ho komentovat. „K této situaci, kterou jste popsal, se ochranná služba nebude vyjadřovat,“ uvedl mluvčí Ochranné služby Policie ČR Tomáš Procházka.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil, který se s viceprezidentkou Tchaj-wanu setkal, uvedl, že o záležitosti informován není. „Neřekli mi to. Nevím o tom, ale ani to tím pádem nepopírám,“ řekl Vystrčil. Potvrdil však, že o policejní ochranu pro Bi-Khim Hsaio požádal: „Bylo to v zájmu bezpečnosti návštěvy i mojí.“

Reportéři ve čtvrtek odpoledne zaslali dotazy i čínské ambasádě v Praze. Do vydání textu v pátek dopoledne však reakce nedorazila.

Kroťte se, vzkázala Čína

Bi-Khim Hsaio do Prahy přicestovala u příležitosti semináře o vzájemné spolupráci Česka a Tchaj-wanu, pořádaného projektem Sinopsis.

Nespokojenost čínské strany však vyvolalo už zmíněné setkání s předsedou českého Senátu. „Čína vyzývá českou stranu, aby dodržovala své závazky, přísně omezila jednotlivé politiky, okamžitě ukončila jejich špatné chování, které podkopává důvěryhodnost České republiky a poškozuje čínsko-české vztahy, a přijala účinná opatření k odstranění negativních dopadů záležitosti,“ uvádí se na stránkách čínské ambasády.

Čína Tchaj-wan považuje za svoji vzbouřenou provincii a pokouší se ostatní země odradit, aby s demokraticky zvoleným vedením Tchaj-wanu komunikovaly. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien uvedl, že česká vláda by měla „silně krotit určité (české) politiky“ a „přijmout účinná opatření, aby odstranila negativní vliv tohoto incidentu“.

Prezidentského úřadu se na Tchaj-wanu v květnu ujme Laj Čching-te. Jeho viceprezidentku Siao Peking označuje za „zarytou separatistku“ a uvalil na ni sankce.

„Zároveň bychom vzkázali aktivistům za „nezávislost Tchaj-wanu“, že pokud se budou angažovat v „nezávislosti Tchaj-wanu“, určitě se setkají s historickým zúčtováním, a pokud se budou angažovat za „jednu Čínu, jeden Tchaj-wan“ na mezinárodní scéně, budou rozdmýchat oheň jen proto, abyste se spálili, a budou jíst své vlastní hořké plody,“ píše také ve věci vztahů ostatních zemí s Tchajwanem čínská ambasáda.

Výhrůžný dopis čínské ambasády i tajné platby akademikům UK

  • Nejde o první nestandardní operaci čínské ambasády v Praze. V roce 2020 například reportéři zveřejnili výhrůžný dopis, který s vlastním přípisem Hrad Miloše Zemana tajně předal Vystrčilovu předchůdci Jaroslavu Kuberovi (ODS) ve snaze odradit ho od cesty na Tchaj-wan. Kubera pár dnů nato náhle zemřel.
  • „České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit. Návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou nikomu nepřispěje. Doufáme, že česká strana dodrží politiku jedné Číny a zruší tuto návštěvu a tím zabrání porušování čínsko-českých vztahů,“ pravila mimo jiné listina.
  • V roce 2019 reportéři zjistili, že čínská ambasáda skrytě platila nezávisle se tvářící konference o Číně na Univerzitě Karlově i jeden z předmětů, jehož nejlepší studenty zároveň brala na placené výlety do Číny. Odhalení vedlo ke zrušení Česko-čínského centra UK, které zakládal přímo tehdejší rektor Tomáš Zima, a k odchodu šéfa centra.
  • Kontrarozvědka BIS dlouhodobě Čínu vedle Ruska označuje za největší riziko pro bezpečnost Česka. Například v poslední veřejné výroční zprávě za rok 2022 explicitně zmiňuje snahy potírat jakoukoliv spolupráci Česka s Tchaj-wanem a odstrašit Česko od dalšího posilování vztahů s ostrovním státem.

Reklama

Související témata:

Doporučované