Hlavní obsah

Tabu padlo, válka vystoupila ze stínu, popisuje novinářka původem z Teheránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: khamenei.ir, Seznam Zprávy

Ajatolláh Alí Chameneí stojí v čele teokratického režimu v Íránu.

Reklama

Článek

Svět se obává další války na Blízkém východě. Po víkendovém útoku Íránu na Izrael se přitom skloňuje možnost konfliktu, který by se mohl týkat celého regionu. Proč se tentokrát režim v Teheránu odhodlal k bezprecedentnímu přímému úderu? Rozebíráme s novinářkou íránského původu Golnaz Esfandiari.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak útok na íránský konzulát v Damašku, který je připisovaný Izraeli, změnil dosavadní „pravidla hry“ mezi oběma nepřáteli.
  • Že podle novinářky Golnaz Esfandiari Teherán chce ukázat sílu, o plnohodnotnou válku ale zájem nemá.
  • A kde leží limity tlaku, který teď na uklidnění situace vytváří mezinárodní komunita.

Útok Íránu na Izrael v noci na neděli zatřásl už tak rozviklaným Blízkým východem. Izraelská protivzdušná obrana sice s pomocí okolních zemí a spojenců v čele se Spojenými státy zneškodnila drtivou většinu z více než tří stovek dronů a raket, přesto výpad Teheránu zesílil obavy z velké regionální války. Pozornost teď budí otázka, jestli - a jak tvrdě - Izrael odpoví.

Už proto, že podle íránských prohlášení by izraelský krok zřejmě nezůstal bez nové reakce ze strany Teheránu.

„Až dosud mezi Íránem a Izraelem probíhala ‚stínová válka‘. Teď ale vystupuje do plného světla,“ říká k dění na Blízkém východě novinářka Golnaz Esfandiari, šéfeditorka Rádia Fardá, které tvoří perskou sekci Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Zásadním momentem, který „změnil pravidla hry“, byl podle Esfandiari útok na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna. Předpokládá se, že za úderem a smrtí sedmi příslušníků Íránských revolučních gard stál Izrael, byť se k tomu oficiálně nepřihlásil. „Je důležité, že Izrael si jako terč vybral diplomatickou budovu. Írán to považoval za útok na své území,“ uvádí novinářka v rozhovoru pro podcast 5:59 s tím, že íránské vedení získalo pocit, že bez reakce bude tlak Izraele pokračovat. A usoudili, že je čas jednat.

„Pečlivě zaranžovaný útok“

Víkendová baráž střel a dronů byla bezprecedentní i tím, že vycházela přímo z íránského území. Nakonec si útok vyžádal jednu zraněnou osobu a relativně nevelké materiální škody. Izrael oznámil, že 99 procent střel bylo včas zneškodněno.

Klíčová protivzdušná obrana

Izrael o víkendu potvrdil spolehlivost své unikátní protivzdušné obrany, když se ubránil masivnímu útoku z Íránu. Základ obrany tvoří trojice systémů, které vyvinul sám Izrael, důležité zůstávají i starší americké patrioty.

Novinářka Esfandiari má za to, že Teherán záměrně zvolil takovou akci, od níž si sliboval, že nezažehne plnohodnotnou válku. „Šlo o pečlivě zaranžovaný útok, který provedli takovým způsobem, aby nevyvolal příliš tvrdou izraelskou reakci. Podle mě bylo cílem Íránu ukázat sílu a moc. Dobře věděli, že Izrael má sofistikovaný systém protivzdušné obrany,“ míní.

Režimu v Teheránu připisuje také další aspekt - není prý sebevražedný. Írán o přímou válku s Izraelem podle Golnaz Esfandiari nestojí už proto, že se po 45 letech platnosti nejrůznějších sankcí nemůže vojensky porovnávat s izraelskou armádou.

Vítězství v podání íránské propagandy

Přestože íránské drony a rakety neobstály, režimu to na domácí scéně nebrání tvrdit, že zaznamenal vítězství. „Státní média to tak prezentují,“ říká šéfeditorka Rádia Fardá. Palcové titulky nicméně mlčí o tom, že na izraelské území pronikl jen zlomek vypuštěných střel. Novinářka popisuje, že místo toho státní média hlásají něco jiného: Jednali jsme a zvítězili jsme!

A poté je tu ještě pohled běžných Íránců. Golnaz Esfandiari zdůrazňuje, že je nutné rozlišovat mezi tím, co chce vláda v Teheránu a co chtějí lidé. Pokud teď někdo útok na Izrael oslavuje, patří podle ní do malé skupinky příznivců režimu.

Foto: Soukromý archiv Golnaz Esfandiariové.

Novinářka a šéfeditorka Rádia Fardá Golnaz Esfandiari.

„Většina Íránců má naopak strach. Lidé vyrazili k benzinovým pumpám nebo do supermarketů, protože jsou nervózní a obávají se, že to celé může vést k válce,“ popisuje Esfandiari, která v 80. letech vyrůstala v Íránu během íránsko-irácké války. „Byla to smrtící a zničující válka. Všech se nějak dotkla a všechny traumatizovala. Něco podobného už nikdo nechce vidět,“ dodává.

Přesto je další vývoj v regionu nejistý. Řada zemí včetně světových mocností vyzývá Izrael a Írán ke zdrženlivosti. A podle novinářky Golnaz Esfandiari je zřejmé, že si další konflikt v regionu prakticky nikdo nepřeje: „Pokud by k němu došlo, dopadl by ničivou silou na celý Blízký východ.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaký vliv asi mají Spojené státy na další kroky Izraele nebo jestli Írán míří do ještě hlubší mezinárodní izolace. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, YouTube - DW News, YT - Citizen TV Kenya

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované