Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Česká pomsta Bruselu. Turek a spol. rozloží EU zevnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Šťastné pondělí o 20 letech v EU.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Už skoro dvacet let jsme součástí Evropské unie. Náš vztah s ní se za ony dvě dekády nezměnil: Necháme si od ní vyplatit stovky miliard a na oplátku budeme fňukat. A do Bruselu pošleme ty politiky, které už doma nedokážeme trpět.

Článek

Bylo to 1. května 2004, kdy jsme se stali součástí největšího jednotného trhu na světě. Možná si na to vzpomenete: Vstupovali jsme velkolepým koncertem na Staroměstském náměstí, kterým provázel Martin Dejdar, tančili na něm tanečníci oděni ve vlajkách EU za zpěvu Petra Kotvalda a živě se na něj z hory Blaník přihlásil tehdejší prezident Václav Klaus, který nás povzbudil svým optimistickým výhledem.

Od té doby nám dala Evropská unie obrovskou spoustu věcí. Dlouhodobý mír; o bilion korun víc, než kolik jsme do ní odvedli my; volný pohyb osob i zboží. A také jedny nové volby.

O ty sice bohužel nikdy nebyl velký zájem – volební účast nikdy nepřekročila 30 % – ovšem možná právě i díky tomu jsme mohli nabídnout Bruselu crème de la crème mezi českými politiky. Jen si vzpomeňte: Jana Bobošíková, Vladimír Železný, Vladimír Remek, Jan Zahradil…

A ani letos se velké strany v nejlepší české tradici nerozpakují nabídnout voličům politiky, s nimiž si už nevědí rady, takže je lepší je uklidit do Bruselu a doufat, že se na ně co nejdřív zapomene.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Téměř stoprocentní šanci dostat se mezi 21 českých europoslanců mají letos zástupci všech parlamentních stran a koalic: od Spolu až po SPD. Možná ale o něco zajímavější bude souboj o mandát pro strany, které se podle průzkumů drží kolem pěti procent. Uvidíme tedy v Bruselu opět Kateřinu Konečnou a nově i zapáleného feministu Filipa Turka? I to se dozvíte ve Šťastném pondělí.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované