Hlavní obsah

Datart má jediného majitele. HP Tronic vykoupil podíl fondu Genesis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ukázka z rozhovoru s generálním ředitelem HP Tronic Danielem Večeřou. Celý rozhovor přineseme v následujících dnech. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

HP Tronic posiluje – nově je jediným majitelem prodejce elektroniky Datart. S fondem Genesis Private Equity Fund III se dohodl na odkupu čtvrtiny akcií.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řetězec s elektronikou Datart má opět jen jednoho jediného majitele. Společnost HP Tronic vykoupila minoritní podíl investičního fondu Genesis Private Equity Fund III. V rozhovoru pro SZ Byznys to potvrdil generální ředitel a předseda představenstva HP Tronic Daniel Večeřa.

„Podepsali jsme transakci, na základě které jsme od Genesis koupili zpátky jejich podíl, a de facto tak má skupina HP Tronic znovu sto procent akcií elektrovětve, kterou představují Datart a Eta,“ říká Večeřa. Sto procent akcií se tak nově nachází ve firemní struktuře skupiny HP Tronic, což posílí kontrolu nad strategickými rozhodnutími a umožní flexibilitu a autonomii v budoucím rozvoji.

25procentní podíl

Genesis významně kapitálově posílil zmíněnou skupinu v roce 2017 v souvislosti s nákupem společnosti Datart. „Stali jsme se partnerem top managementu, který představil jasný investiční záměr vytvoření lídra v maloobchodním prodeji spotřební elektroniky prostřednictvím konsolidace skupiny HP Tronic se společností Datart, “ dodává k tomu Ondřej Vičar, řídicí partner Genesis Capital Equity.

Podíl, který fond držel, byl přesně 25 procent. Částka, za kterou k odkupu došlo, nebyla zveřejněna. „Já vždy říkám, že ta suma je strašně velká, prodávající by možná řekl, že až tak velká není, ale konkrétní nebudu. Dohodli jsme se na tom, že to nebudeme komentovat,“ dodává Večeřa. HP Tronic má na akvizici zajištěné bankovní financování, část platí z vlastních zdrojů.

„Celkově ta spolupráce s Genesis byla po celou tu dlouhou dobu sedmi let velmi korektní a otevřená,“ říká Večeřa. Korektní a přátelská byla podle něj i atmosféra, v rámci které došlo k dohodě mezi oběma hráči.

Prodejci elektroniky v Česku

  • Českému trhu dominuje web Alza.cz

Vedle CZC.cz, který stejně jako Mall.cz patří pod polskou skupinu Allegro, v tuzemsku působí ještě:

  • Mironet.cz
  • Datart.cz
  • Smarty.cz
  • Planeo.cz

Večeřa nechce komentovat ani to, jak se investice fondu od roku 2017 zhodnotila. „Já myslím, že mohou být spokojeni,“ říká. Datart v roce 2023 obsloužil téměř 24 milionů zákazníků. V loňském roce skupina HP Tronic, ve které má dominanci právě Datart, navýšila tržby o 2,14 % na celkovou částku 25,9 miliardy korun.

Nová éra bude s Nay

„Tak jako byl vstup Genesis podmínkou pro začátek jedné éry v historii naší firmy, i jeho výstup je jednou z nutných podmínek pro to, abychom mohli začít psát úplně novou kapitolu a realizovat výzvu v podobě spojení se skupinou NAY,“ odkazuje Večeřa na nedávné spojení se slovenským hráčem, který v tuzemsku vlastní obchody značky Electro World.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Reklama

Doporučované