Hlavní obsah

Kauza prodeje bytů v centru Prahy: Odvolací soud potvrdil osvobození 28 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Kauza se týkala prodeje bytů v centru Prahy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Stíhání v kauze prodeje městských bytů čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1 včetně někdejšího starosty Oldřicha Lomeckého (tehdy TOP 09). Odvolací soud v pondělí rozhodl, že osvobození 28 lidí je pravomocné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Osvobození 28 lidí v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015 je pravomocné. V pondělí o tom rozhodl Městský soud v Praze, který pouze u většiny z nich změnil důvod zproštění obžaloby. Stíhání čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1, byl mezi nimi například i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09) nebo jeho tehdejší zástupce Daniel Hodek (ČSSD).

Obvodní soud pro Prahu 1 loni na podzim nepravomocně osvobodil všechny obžalované s důvodem, že nebylo prokázáno, že se skutek stal. Odvolací senát ale dnes dospěl k závěru, že u 27 obžalovaných je přiléhavější zproštění s tím, že se skutek stal, ale není trestným činem.

Obžaloba tvrdí, že Praha 1 mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní podle státních zástupců nezjišťovali cenu obvyklou, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Podle žalobců se obžalovaní dopustili maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Obžalovaní vinu už dříve odmítli, poukazovali například na to, že účelem prodeje bytů nebyla jen maximalizace zisku, ale také zastavení úbytku obyvatel v centru metropole.

„Zákon v žádném případě nestanovil, že by cena obvyklá musela být stanovena znaleckým posudkem,“ konstatoval v pondělí předseda odvolacího senátu Jan Šott. Městská část podle něj také inzerovala byty nad rámec svých zákonných povinností. „Ve věci proběhlo řádné výběrové řízení, nebyla zjištěna žádná manipulace či nedbalost,“ uvedl Šott.

Reklama

Doporučované