Hlavní obsah

Kanada a Británie varují před terorismem v Emirátech. Česko zatím ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ludek Soukup, Mapy.cz

Britské a kanadské ministerstvo zahraničí varují před teroristickými útoky v Emirátech. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Oblíbené destinace jako Abú Dhabí či Dubaj mohou být podle Kanady a Spojeného království nebezpečné. Pro své občany vydaly varování, že ve Spojených arabských emirátech je vysoké riziko terorismu. Česko varování nevydalo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezi českými turisty velmi populární Spojené arabské emiráty (SAE) se dostaly na seznam států, které se mohou stát cílem teroristického útoku. Ministerstva zahraničí Kanady a Spojeného království před tím varovala svoje občany.

„Teroristické skupiny naznačily svůj záměr zaútočit na Spojené arabské emiráty. Jsou zavedena zvýšená bezpečnostní opatření a emirátské úřady je mohou v krátké době posílit. K teroristickým útokům může dojít kdykoli,“ píše se na stránkách kanadské vlády.

České Ministerstvo zahraničí na dotaz Seznam Zpráv odpovědělo, že vydání varování na cesty do SAE neplánuje.

„Dle informací našeho zastupitelského úřadu v místě aktuálně nic nenasvědčuje nutnosti takové doporučení, respektive varování vydat. Je to také převládající přístup většiny ostatních zemí EU. Situace ale nepřetržitě sledujeme a v případě změny bychom doporučení neprodleně vydali,“ uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Britské ministerstvo dodalo, že situace ve Spojených arabských emirátech se může v krátké době změnit v důsledku společných úderů amerických a britských sil na základny Húthíů v Jemenu, které trvají od ledna 2024.

„V současné době probíhá vojenská činnost v reakci na pokusy húthíjských ozbrojenců zabránit pohybu mezinárodní lodní dopravy v Rudém moři. Ačkoli je oblast činnosti omezena na Rudé moře a Jemen, existuje možnost, že se cestovní doporučení pro okolní země mohou v krátké době změnit. Měli byste nadále sledovat cestovní doporučení a řídit se příslušnými pokyny místních orgánů,“ varuje Spojené království své občany.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření českého Ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované