Hlavní obsah

Obézní děti nad 100 kilo? Často zajídají emoce, říká odbornice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Za 30 let přibylo v Česku dětí s obezitou více než pětinásobně.

Reklama

Nadváha u dětí se promítá i do jejich vnitřního světa, v Česku jí trpí každé čtvrté dítě. K léčbě obezity pomáhají i motivační pohovory, vysvětluje psycholožka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každé čtvrté dítě v Česku se potýká s nadváhou, velká část z nich řeší těžší formu - obezitu. Přestože odborníci bijí na poplach, funguje u nás jen minimum zařízení, která se na léčbu zaměřují.

Stovky dětí ročně zamíří do Dětské léčebny Křetín na Blanensku. Mimo úpravy stravovacích návyků a zařazení pohybových aktivit jim doktoři také - obrazně řečeno - nahlížejí do duše.

Psycholožka Veronika Ondrová v léčebně pracuje 10 let. Podle ní se přejídání často odvíjí od psychického stavu jedince. „Velkým tématem je zajídání emocí. Jídlo často souvisí s jiným problémem,“ vysvětluje.

Dodává, že jsou příčiny individuální a lékaři je zjišťují při pohovorech s dětmi i jejich rodiči.

„U menších dětí je to většinou otázka nevhodných návyků. S věkem se nadváha víc promítá do vnitřního světa. Někdy není dítě s nadváhou přijímané kolektivem a zajídá to pořád dokola a jeho problém se umocňuje. Někdy může být pro dítě s trápením jídlo jako forma sebezklidnění,“ říká.

Důležité je podle ní děti přesvědčit, že jim hubnutí pomůže a složitý proces zvládnou. „Pracuji s dětmi formou motivačních pohovorů. Namotivovat je a v tom procesu je udržet. Dáváme si realistické cíle. Důležité jsou dvě hlavní linie motivace,“ vyjmenovává.

V prvé řadě s dětmi probírá, k čemu jim hubnutí v životě bude dobré. „To je ryze individuální věc, subjektivní motivace. Někdy chtějí dělat sport, v němž je váha limituje. Jindy se třeba chtějí víc začlenit do kolektivu. Nebo se chtějí oblékat jinak,“ popisuje psycholožka.

Zároveň je potřeba vybudit důvěru, že dítě zhubnout dokáže. „Pracujeme s tím, aby dítě víc věřilo, že to půjde. Takřka každý tady něco zhubne. Osu sebedůvěry posilují zkušeností tady. S rodiči pak hodně probírám, jak na to navázat doma,“ doplňuje.

Podle ní není nutné úspěch léčby poměřovat jen počtem shozených kil. Přidává příklad opakované klientky. „Je z ní dneska spokojená studentka vysoké školy. I když bude trochu silnější, našla si koníčky, přátele. Lehká nadváha navíc nijak neohrožuje její zdraví,“ říká.

Reklama

Doporučované