Hlavní obsah

„Za čtyři měsíce 40 kilo dole.“ Nové přípravky mění léčbu obezity

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco někteří si je nemohou vynachválit, jiným způsobily vážné zdravotní problémy. Přinášíme příběhy lidí, kteří se rozhodli podstoupit léčbu nadváhy či obezity pomocí nových přípravků na hubnutí.

Článek

„Jsem celoživotní dietářka a vyhodila jsem spoustu peněz za všelijaké přípravky z lékárny, čaje, koktejly. Pokud jsem zatnula zuby, trošičku se váha pohnula. Ale pořád jsem se musela omezovat,“ začíná vyprávět padesátnice Renata Gizmanová.

S hubnutím měla podle svých slov vždy problémy. Fungovaly jen přísné diety. Kila šla dolů pomalu a vracela se rychle. „Jsem člověk, který si nechce upírat. Nedokázala jsem si třeba představit, že budu celý život bez příloh. Když jsem se k nim totiž vrátila, kila se hned vrátila zpátky,“ popisuje.

Rozhodla se proto vyzkoušet léky ha hubnutí, které jsou v Česku i v zahraničí stále populárnější. Navozují pocit sytosti, a člověk tak sní méně jídla.

Přípravků s podobným účinkem je na trhu hned několik. Paní Renata si vybrala pravděpodobně nejznámější variantu, lék Saxenda.

Zatím je na začátku léčby, zhubla dvě kila. S přípravkem je ale spokojená. „V uvozovkách nemusíte nic dělat, hlad nemáte. Sníte poloviční porce. Namazala jsem si třeba housku, byla jsem schopná sníst jen půlku. Kousnete si, a pak už nechcete,“ uvádí příklad.

Jaké léky jsou v Česku dostupné? Čtěte zde:

Kromě množství jídla se jí také změnil jídelníček. „Strašně se mi změnily chutě k jídlu. Mám chuť na zdravé jídlo – na ovoce, zeleninu, vůbec nechci jíst smažené,“ podivuje se žena.

Paní Renata měří 159 centimetrů a váží necelých 90 kilo. „Chci se dostat na 70,“ říká odhodlaně.

Lék chce ale užívat jen přibližně dva měsíce. „Nechápu ženské, které to berou třeba rok. Finančně je to strašně náročné,“ přiznává. Jedno balení stojí přibližně tři tisíce korun. Při nejvyšších dávkách vydrží 18 dní, při nižších více než měsíc.

Lékaři zdůrazňují, že pokud se člověk pro léky rozhodne, nelze uspět bez trvalé změny životního stylu. Léky mohou hubnutí usnadnit a urychlit, ale podávají se – a tedy i regulují pocit sytosti – jen po dobu užívání.

„Abychom léčili úspěšně obezitu, pacient vždy musí změnit životní styl. Je důležité vnímat obezitu jako nemoc, neradit se primárně se sociálními sítěmi a s doporučeními na nich. Je to chronická nemoc, která u řady lidí vyžaduje dlouhodobou léčbu. Nevyléčíme ji jen tím, že pacientovi na tři měsíce dáme léky,“ říká přednosta Centra diabetologie v IKEM Martin Haluzík v rozhovoru pro Seznam Zprávy (publikovat ho budeme v neděli, pozn. red.).

„Šílená zkušenost“

U některých lidí se v důsledku užívání léků objevily velmi nepříjemné vedlejší příznaky. To je i případ dvaačtyřicetileté Lucie. Své pravé jméno si vzhledem k citlivosti tématu nepřála zveřejňovat, redakce ho ale zná.

Saxendu užívala tři měsíce. „Moje zkušenost byla dost šílená,“ hodnotí. „Měla jsem brutální koliky, bolel mě žaludek. Nevstala jsem z postele. Měla jsem studený pot, průjem a zvracení. Člověk krká zkažené vejce,“ vyjmenovává.

Nejdřív si myslela, že dostala střevní chřipku. Stejný stav se ale objevil pokaždé, když zvýšila dávku léku. „Ležela jsem den v posteli a bylo mi strašně zle. Něco takového jsem do té doby nezažila,“ tvrdí.

Později se přidaly problémy se srdcem. Objevovala se u ní takzvaná tachykardie, tedy zrychlený srdeční tep. „Cítila jsem se strašně, myslela jsem si, že mám infarkt. Poprvé jsem to zažila v horách, nevěděla jsem, co se děje. Myslela jsem, že budu volat sanitku,“ popisuje.

Tyto potíže se opakovaly. Náročná se pro ni stala i krátká procházka. „Po kilometru jsem říkala, že se musím vrátit, protože se bojím, že zkolabuju a nedojdu. Stačilo vyjít pár schodů a najednou mi skákalo srdce na 150 tepů za minutu. Objevovaly se mdloby a motání hlavy. Bála jsem se kamkoliv jít,“ vypráví.

Kvůli těmto problémům na nějakou dobu přestala zcela sportovat. Léky nakonec úplně vysadila. „Tachykardie jsem měla déle než týden v kuse. To bylo víc jak nepříjemné. Za to mi to fakt nestojí. Už bych se toho nikdy v životě nedotkla,“ uzavírá svou zkušenost.

40 kilo za čtyři měsíce

Změnit život se rozhodl i sedmatřicetiletý Jiří. Vážil téměř 200 kilo. „Mám rodinu, dvě malé děti, hypotéku. Tak jsem si řekl, že s tím něco musím dělat,“ vrací se o několik měsíců zpět do doby, kdy se rozhodl obezitu začít řešit s lékaři. „Říkal jsem si, že se to do čtyřiceti musí zlomit, jinak bych byl v háji.“

Na podzim proto kompletně změnil jídelníček a začal si píchat injekce Saxendy. Za čtyři měsíce shodil téměř 40 kilo, tedy přibližně pětinu původní váhy.

„Měsíc to šlo fakt rychle. Pak se to ustálilo, zpomalilo, pořád udržuju jídelníček. Jím hodně bílkovin, nepiju sladké limonády,“ vyjmenovává Jiří.

Saxenda pro něj byla především impulsem k důslednějšímu hubnutí. Zdůrazňuje, že bez diety a pohybu by léčba byla k ničemu. „Je to taková berlička. Není to tak, že když budu mít Saxendu a budu u toho žrát, budu hubnout. Je třeba si to srovnat v hlavě,“ myslí si.

„Když člověk vidí výsledky, okolí ho chválí, je to motivace, která ho žene. Hlavně to vidím na svém zdraví – zavážu si tkaničku, ohnu se, to je fajn,“ dodává.

Zatím si každý den aplikuje poloviční dávku. „Víc už jsem nechtěl. I z finančních důvodů,“ přiznává. Léčba jej vychází na zhruba dva a půl až tři tisíce korun měsíčně.

Víc energie do pohybu

Jako o záchraně o Saxendě mluví i sedmadvacetiletá Kateřina. Problémy se vztahem ke svému těla měla od mladého věku, v dospívání si prošla bulimií.

„Zpomalila jsem si metabolismus a tělo si úplně rozhodila. Psychické následky zůstaly, jsem přehnaně orientovaná na svůj vzhled a váhu. Postupem času jsem se dostala na obezitu třetího stupně. Chodila jsem cvičit, byla jsem aktivní, ale váha dolů nešla,“ vypráví.

S obezitou se začaly objevovat úzkosti, přestala například chodit do společnosti. Zkoušela různé diety, ty ale nezabíraly. „O Saxendě jsem se dozvěděla na internetu. Řekla jsem si, že to prostě zkusím,“ popisuje situaci, kdy byla podle svých slov hodně demotivovaná.

Účinek léku ji ale překvapil. „Působilo to na mě neskutečně. Už první den jsem cítila, že potřeba jídla je nižší. Váha šla dolů, což pro mě bylo strašně motivační,“ vzpomíná.

Na začátku léčby vážila 112 kilo. Za osm měsíců zhubla více než 30 kilo. „Mám o čtyři konfekční velikosti méně a úplně jiný život,“ hodnotí.

Léky jí pomohly kompletně změnit životní styl. Začala se zdravěji stravovat i více sportovat. „Čím víc jsem hubla, tím jsem měla víc energie do pohybu. Teď jsem ve stavu, kdy šestkrát týdně chodíme na zhruba desetikilometrovou procházku se psem, zařadila jsem postupem času orbitrek a jógu,“ popisuje.

V blízké době plánuje Saxendu vysazovat a přesunout se na Mysimbu, která se užívá v podobě tabletek. Má menší účinek, měla by ale usnadnit proces vysazování medikace.

Reklama

Doporučované