Hlavní obsah

Obézních lidí už je na světě víc než podvyživených, tvrdí nová studie

Foto: Shutterstock.com

Více než miliarda lidí na světě je v současnosti považována za obézní. Ilustrační fotografie

Reklama

Obezita je tak rozšířená, že je ve většině zemí častější než podváha. Týká se to i států s nízkými a středními příjmy, které se dříve potýkaly s podvýživou, uvádí nová studie WHO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle aktualizovaných odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) a mezinárodní skupiny vědců je v současnosti více než miliarda lidí na světě považována za obézní. Jde o stav spojený se zvýšeným rizikem mnoha závažných zdravotních problémů, uvádí agentura Reuters.

„Ohromující počet lidí žije s obezitou,“ řekl Majid Ezzati, vedoucí autor ve čtvrtek zveřejněného článku o obezitě a podvýživě. Zjištění, která jsou považována za jedny z nejdůvěryhodnějších nezávislých odhadů, vycházejí z údajů od více než 220 milionů lidí ve více než 190 zemích. Podle studie se míra obezity u dospělých mezi lety 1990 a 2022 více než zdvojnásobila, a u dětí a dospívajících ve věku 5-19 let se zvýšila dokonce více než čtyřnásobně.

Ve stejném období se podíl dívek, chlapců a dospělých považovaných za osoby s podváhou snížil o pětinu, třetinu a polovinu, uvádějí autoři. Podváha je sice celosvětově méně častá, ale v mnoha zemích dosud zůstává významným problémem a stále více zemí se potýká s takzvanou dvojí zátěží podvýživy.

„V minulosti jsme o obezitě uvažovali jako o problému bohatých. Obezita je ale problémem celého světa,“ řekl na tiskové konferenci vedoucí oddělení výživy WHO Francesco Branca.

Nadváha a obezita

Podle Světové zdravotnické organizace je pro naši populaci obezita definována indexem tělesné hmotnosti (BMI) vyšším než 30. Za zdravou váhu je považováno BMI mezi 18,5 a 25. Jako obezita prvního stupně se označuje hodnota mezi 30 a 35, obezita druhého stupně 35 až 40. Pokud přesáhne 40, jde o tzv. morbidní obezitu.

Nadváha je předstupeň obezity, někdy se označuje také jako první stadium obezity. Pro naši populaci se definuje BMI mezi 25 a 30. Přináší zvýšené riziko zdravotních komplikací.

Silná podváha může velmi negativně ovlivnit vývoj dítěte a v krajním případě může způsobit i smrt hladem. Obézní lidé jsou však také ohroženi předčasným úmrtím a invaliditou vzhledem k souvislosti s časným nástupem cukrovky, onemocněním srdce a ledvin a řadou dalších závažných zdravotních problémů.

Reklama

Doporučované