Hlavní obsah

Zasáhl covid, nárůst je šílený, říká lékařka obézních dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podle aktuálních dat až čtvrtina českých dětí bojuje s nadváhou. Ilustrační foto

Reklama

„Není výjimkou, že u nás pracujeme s dětmi, které ve 12 letech váží 120 kilo,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy pediatrička Kateřina Bednaříková z léčebny obézních dětí. Podle ní se problém v české populaci prohlubuje.

Článek

České děti tloustnou. „A přibývá extrémně obézních dětí. Je to velký problém,“ přiznává pediatrička a vedoucí lékařka Dětské léčebny Křetín Kateřina Bednaříková.

Situaci u nastupující generace ještě zhoršil covid. „Nejsou ani potřeba speciální kroužky. Dětem často chybí úplně normální pohyb. S rodiči autem dojíždí do školy, nechodí po schodech, jezdí výtahem nebo po eskalátorech. Jsou to negativní dopady moderní civilizace,“ doplňuje pediatrička.

O problému minulý týden mluvila u kulatého stolu v Poslanecké sněmovně a také na nedávné odborné konferenci lékařů Pohybem k životu.

Popište, jak se potíže s obezitou u českých dětí prohlubují?

Kolem roku 2016 se zdálo, že se trend zastavuje. Jenže zasáhl covid. Nárůst je šílený. Ukázala to studie Sdružení praktických lékařů z roku 2021, zkoumala téměř pět tisíc dětí. Za 30 let máme trojnásobek obézních dětí. Běžně se u nás setkáváme s dětmi, které váží ve 12 nebo 13 letech 110 i 120 kilogramů. A pozor, obezita se netýká nejstarších dětí, nůžky se rozevírají už od pěti let. Nejvíc obézních dětí v Česku je ve věku 11 až 13 let.

Přibývá i extrémně obézních dětí?

Ano, studie to ukázala. Polovina z obézních dětí má těžkou obezitu.

Jak mají rodiče poznat, že jejich dítě trpící nadváhou potřebuje vaši odbornou pomoc?

To je bohužel v dnešní době hodně dlouhá cesta. Rodiče nejdříve musí pochopit, že má jejich dítě zdravotní problém. Musejí dát na rady praktického lékaře, občas vidí sami, že kila narůstají. Každý lékař má v ordinaci k dispozici tabulky podle věku dětí a může rodičům ukázat, jak si jejich dítě stojí.

U nás v léčebně dítě a případně rodič získají přehled o zdravém způsobu života, jaké potraviny nejsou vhodné, jaké ano, čemu by se měli vyhýbat. Také že se dítě musí pohybovat, emočně se uvolnit pomocí psychologických intervencí.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pediatrička Kateřina Bednaříková (vpravo).

Přitom, jak říkáte, nejde zdaleka jen o estetický problém.

Jde hlavně o zdravotní rizika. Objevují se už u 11letých i 12letých dětí. Cukrovka druhého stupně, vysoký krevní tlak, ztučnění jater, spánková apnoe. Je problém, když se s tím nic nedělá.

Naznačila jste, že potíže prohloubil covid. Jak konkrétně?

Děti zůstaly doma zavřené. Pak se na to i trochu vymlouvaly, že se nemohou hýbat, i když třeba na vesnici za domem klidně mohly. Všechny byly doma, měly plnou ledničku, ztratily svůj obvyklý režim. Zlenivěly. Zvykly si na uvolněnost a těžko se z ní vymaňovaly. U některých to trvá dodnes. Následky covidu jsou i po této stránce hrozné.

Vnímáte to na zájmu o pobyty v krajské specializované léčebně, kde pracujete?

Měli bychom tady mít narváno. Jenže rodiče jsou hodně benevolentní ke svým dětem. Zeptají se ho: Chceš tam jet? Nechceš? Tak nejezdi. Rodiče se také omlouvají tím, že nechtějí, aby dítě meškalo ve škole. Tady v léčebně školu máme, ale chybět čtyři týdny v kmenové škole je dost.

Co při léčbě obézních dětí pomáhá?

U nás začínáme pravidelnou stravou. Mají tady jídlo pětkrát i šestkrát denně. Je to o přiměřených porcích. Odpadá neustálé mlsání. Obézní děti začínají být extrémně vybíravé a rodiče jim toto všechno tolerují nebo to s nimi absolvují taky. Dávají si smažená, tučná, energeticky bohatá jídla. Často ve škole nejedí, protože jim to nechutná, a jdou si něco koupit. Záleží také, jak to vede celá rodina a jestli žijí zdravým způsobem života.

Zajišťujeme i pravidelné cvičení. Rehabilitace, kruhové tréninky, vycházky, výběrové sporty, zajímavé výlety.

Jak se mají rodiny vyvarovat toho, aby dítě nabíralo na váze?

Od začátku nastavit směr zdravého způsobu života. Horší je, když už má některý z rodičů sklon k obezitě. O to víc se na problém zaměřit.

Můžete vyjmenovat největší stravovací nešvary v populaci?

Největší nešvar je sladké pití. Stačí ho odbourat, pít jen vodu s citronem a neslazené čaje a kila jdou dolů. Doufám, že u nás konečně zakážou energetické nápoje dětem. Často jsou v jednom takovém nápoji schovaná dvě espressa. Také nevynechávat snídani. Když už jím nezdravá jídla, o to víc se musím hýbat.

+11

Takže mohou pomoci různé zájmové, sportovní kroužky?

Pozor, není to jen o kroužcích. Na vesnici často žádné nejsou. Stačí úžasná příroda kolem, vycházky se psy. Rodiče bohužel často dojíždí s dětmi autem. Chybí normální, běžný pohyb. Nechodí po schodech, jezdí výtahem a po eskalátorech. Jsou to negativní dopady moderní civilizace. Musíme děti i v běžném pohybu podporovat.

Často zároveň zmiňujete narůstající duševní problémy u dětí. Jak souvisejí s obezitou?

Covid také přispěl k psychickým problémům dětí, ale samozřejmě se objevovaly už předtím. Děti někdy zajídají úzkost, stres, negativní emoce. V léčebně také narážíme na sebepoškozování. Děti se pak ocitnou v začarovaném kruhu a může dojít až k psychiatrickým onemocněním. Chce to začít postupnými krůčky a změnit nastavení v hlavě.

Reklama

Doporučované