Hlavní obsah

Švédsko je vzorem pro Evropu. Alespoň ve světě financí to platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Klíčovou hnací silou Švédska je jeho investiční kultura, která přitahuje širokou škálu investorů.

Nedávný článek Financial Times se zabýval otázkou, proč se švédský akciový trh stal vzorem pro Evropu. V posledních letech se zemi na severu Evropy podařilo přilákat mnoho podniků na tamní burzu.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

V dubnu loňského roku se skupina několika desítek úředníků Evropské unie vydala na poznávací misi do Švédska, aby se setkala se zástupci Nasdaq Stockholm, provozovatele tamní úspěšné akciové burzy. Během dvouhodinového sezení jim vedení burzy vysvětlilo, proč se tolik malých a středních podniků rozhoduje pro kotaci na stockholmské burze.

Zatímco evropské země včetně Česka mají problémy s přilákáním burzovních nováčků a poklesem objemu obchodování, Švédsko se vyznačuje prosperujícími kapitálovými trhy s velkým počtem investorů, a dokonce láká k zalistování i zahraniční společnosti.

„Švédsko nyní disponuje nejrozvinutějšími kapitálovými trhy v Evropě,“ říká William Wright, spoluzakladatel think-tanku New Financial. Podle něj si Švédové uvědomili, že pro tento úspěch je nezbytné mít dobře fungující ekosystém a podporovat jej na každém kroku.

Evropští politici (někteří) se snaží oživit akciové trhy ve svých zemích různými změnami pravidel pro kotování akcií nebo pobídkami pro zakladatele společností. Někde se snaží podpořit i penzijní fondy a drobné investory, aby do domácích akcií investovali.

Švédsko je ale o několik kroků napřed. Mnoho opatření, která nyní jiné země zavádějí, tam bylo zavedeno mnohem dříve. Podle údajů společnosti Dealogic bylo díky tomu ve Švédsku v posledních deseti letech zalistováno 501 společností, což je více než ve Francii, Německu, Nizozemsku a Španělsku dohromady.

Foto: Seznam Zprávy

Ve Švédsku bylo v posledních deseti letech zalistováno 501 společností.

Na pražské burze mezitím na dvou hlavních trzích (Prime a Standard) najdeme 18 kotovaných firem a na trhu Start pro menší a střední podniky 12. Další burzovní adepti jsou ale zatím v nedohlednu. Několik velkých firem se z domácí burzy naopak v posledních letech stáhlo.

Investiční kultura

Podle listu Financial Times je klíčovou hnací silou Švédska jeho investiční kultura, která přitahuje širokou škálu investorů, od běžných lidí až po institucionální investory. Švédské penzijní fondy dlouhodobě vlastní domácí akcie a podíly udržují nebo zvyšují. Švédské pojišťovny jsou zároveň největšími držiteli akcií v EU.

Stejně tak zástupy drobných investorů sahají po švédských titulech. Ve srovnání se zbytkem Evropy patří švédské domácnosti k zemím s nejvyšším podílem investic v kotovaných společnostech a s nejnižším podílem bankovních vkladů, přičemž finanční gramotnost obyvatel se řadí na špičku Evropy. Co za tím je? Zejména vytrvalost a dlouhodobá podpora státu.

Například už v roce 1984 vláda zavedla produkt „Allemansspar“, který umožnil obyčejným Švédům investovat na akciovém trhu. V roce 1990 již existovalo 1,7 milionu těchto účtů, což pomohlo rozvoji fondů zaměřených na domácí malé a střední podniky.

V 90. letech pak došlo ke změnám pravidel, jež umožnila lidem investovat 2,5 procenta částky, kterou vyčleňují na své důchody, do fondů dle vlastního výběru.

Aby toho nebylo málo, v roce 2012 zavedlo Švédsko investiční spořicí účty zvané ISK, které umožňují jednotlivcům investovat bez nutnosti hlásit své podíly nebo se obávat daně z kapitálových výnosů nebo dividend. Místo toho je zdaněna celková hodnota účtu, a to zhruba jedním procentem.

Některé charitativní organizace chodí do škol, aby vzdělávaly mladé lidi ve věku 16 až 18 let v oblasti investování tím, že jim například vysvětlují rozdíly mezi akciemi a podílovými fondy. I jiné země se snaží povzbudit své obyvatele k investování do akcií. Například Británie pro občany nedávno zavedla daňovou úlevu, pokud budou investovat do britských akcií, píše Financial Times.

Také česká vláda se snaží, když s novým rokem spustila Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má motivovat lidi zajistit se na důchod. Ale to je tak zhruba vše. Netřeba snad připomínat, co poslední rok předváděla kolem ČEZ, což je v ostrém kontrastu proti Švédsku, které si svůj kapitálový trh umí hýčkat a rozvíjet.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované