Hlavní obsah

Netanjahu je vyděšený. Bojí se mezinárodního zatykače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Jeden haagský tribunál vyšetřuje, zda Izrael páchá v Pásmu Gazu genocidu. Další soud podle izraelských představitelů chystá vydání mezinárodního zatykače na členy izraelské vlády včetně premiéra Benjamina Netanjahua.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by se brzy mohl ocitnout ve stejné pozici jako ruský diktátor Vladimir Putin. Zatímco Putin čelí mezinárodnímu zatykači kvůli únosům ukrajinských dětí, Netanjahuovi to hrozí, pokud by soud došel k závěru, že je zodpovědný za bránění dodávkám humanitární pomoci do Gazy a z pokračování příliš tvrdé reakce na teroristický útok Hamásu ze 7. října. Mezinárodní zatykač ostatně hrozí i vůdcům Hamásu, informoval deník The New York Times.

Obavy Izraelců z možného vydání zatykače sdělili americkému deníku dva představitelé židovského státu, kteří si nepřáli být jmenováni. Izraelci neupřesnili, z čeho jejich obavy, že soud takový krok připravuje, vycházejí. Další nejmenovaný izraelský zdroj ale serveru Times of Israel řekl, že se Haag soustředí na „úmyslné vyhladovění Palestinců v Gaze“. Izraelci podle tohoto zdroje vyvíjejí úsilí na všech frontách, aby vydání zatykačů zabránili.

V rámci této kampaně nabídl mluvčí izraelské armády Nadal Šošani nezvykle o šabatu brífink zahraničním novinářům, aby je informoval, jak Izrael spolupracuje při stavbě dočasného humanitárního mola u břehů Gazy. Proti vydání zatykače mají v zákulisí lobbovat i Američané, píší izraelská média.

Samotný Mezinárodní trestní tribunál (ICC) se dosud k této možnosti nevyjádřil, pouze připustil, že vyšetřuje některé incidenty ve válce v Gaze. Nejde tedy o stejný soud, který vyšetřuje genocidu - to má na starosti Mezinárodní soudní dvůr (ICJ).

Gaza na pokraji hladomoru

V Pásmu Gazy může do několika týdnů nastat to, co svět naposledy pamatuje z Jižního Súdánu nebo Somálska. Hladomor může podle OSN ohrozit až 1,1 milionu lidí. Hlady ale Palestinci, včetně dětí, umírají už teď.

Jak píše The New York Times, zatykače by byly ve většině světa považovány za velké morální pokárání Izraele, který už měsíce vede válku v Gaze. Její intenzitu označil za „přehnanou“ i americký prezident Joe Biden.

Na zprávy o možném mezinárodním zatykači už reagoval i sám Netanjahu. Na sociálních sítích v pátek uvedl, že jakýkoli zásah ICC „by vytvořil nebezpečný precedens, který ohrožuje vojáky a úředníky všech demokracií bojujících proti divokému terorismu a svévolné agresi“.

Premiér, ministr obrany a šéf armády

Podle izraelského komentátora Bena Caspita, jenž píše mimo jiné pro server Walla News, je nyní Netanjahu kvůli možnému zatykači „vyděšený a v neobvyklém stresu“ a v posledních dnech vede nepřetržité telefonáty ve snaze tomu zabránit. Mezinárodní pověst Izraele by tím nesmírně utrpěla a Netanjahu by se mimo jiné ocitl ve stejném postavení, jako se nyní nachází například Putin nebo svržený súdánský diktátor Umar Bašír.

Analytik listu Haarec Amos Harel uvedl, že ICC by mohl zatykač vydat už tento týden. Konkrétně by se měl vztahovat Netanjahua, ministra obrany Joava Galanta a náčelníka generálního štábu Herziho Haleviho.

5:59 o situaci v Gaze a Izraeli

  • Jaký spor se vede v Izraeli o dalším směru války v Pásmu Gazy, zahájené po říjnových útocích Hamásu.
  • Že izraelská ofenziva na Rafah nemusí být tak blízko, jak se všeobecně zdálo.
  • Proč izraelskou veřejnost často příliš nezajímá humanitární situace Palestinců.

ICC se sídlem v Haagu je jediným stálým mezinárodním soudem na světě s pravomocí stíhat osoby obviněné z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti. Soud však nemá prostředky, jak svá rozhodnutí vymáhat. Spoléhá se tak na svých 124 členských států, mezi něž patří většina evropských zemi. Izrael nicméně jeho jurisdikci neuznává, stejně jako Rusko nebo Spojené státy.

Nynější válka v Gaze začala útokem Hamásu na izraelské vojenské základny a komunity poblíž Pásma Gazy. Teroristé Hamásu při něm zabili 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších 253 odvlekli do Gazy. Při následné odvetě Izraele bylo podle palestinského ministerstva zdravotnictví - to sice ovládá Hamás, ale jeho čísla vesměs potvrzují mezinárodní organizace i některé zdroje z izraelské armády - zabito 34 tisíc lidí. Izraelská armáda tvrdí, že v Gaze zabila 13 tisíc teroristů včetně tisíce těch, které zabila na izraelském území během samotného útoku a bezprostředně po něm.

Psychologická pomoc pro děti v Gaze

Neziskovka Člověk v tísni podpořila organizaci War Child, která poskytuje psychologickou první pomoc dětem a rodinám zasaženým konfliktem.

Pomoc probíhá ve školách v Rafahu. První psychologické sezení absolvovalo 369 dětí, do volnočasových aktivit se zapojilo 1876 dětí.

Na pomoc obětem války v Gaze otevřel Člověk v tísni humanitární sbírku. Dárci mohou přispět na číslo konta 62621515/0300. Dary budou využity na psychosociální a humanitární pomoc na místě.

Během izraelské invaze do Gazy až dosud padlo 261 izraelských vojáků, válka pak vyhnala z domovů většinu z 2,3 milionu lidí obyvatel Pásma Gazy a způsobila humanitární krizi.

Netanjahu má kromě mezinárodních soudů problémy s justicí i ve vlastní zemi. Izraelský soud ho obvinil hned ve třech různých případech z korupce, podvodu a porušení důvěry. Netanjahu ale navzdory masivním protestům občanů zůstává i nadále ve funkci, k čemuž mu pomáhá i pokračování války, které oddaluje vynesení verdiktu.

Doporučované